В Средновековието са се хранели изключително здравословно – нещо, с което днес трудно можем да се похвалим.
На първо място условията са позволявали определени типове храна, от друга страна самите продукти са били доста по-чисти и полезни.
Днес се храним с преработени и замразени продукти, в които витамините често са само на опаковката.
Седемте храни, които подсилват организма ни
ВИЖТЕ 10 ХРАНИ, КОИТО НЕ БИВА ДА ПОХАПВАТЕ НА ГЛАДНО
А какво всъщност е съдържало менюто на европейците през Средновековието?
За разлика от бързо променящото се меню след началото на Новото време, когато в кухнята на Стария континент навлизат разнообразни и непознати до момента храни, в периода на Средновековието хранителните навици на европейците остават сравнително непроменени.
С какво са се хранели императорите и обикновените хора от древността
В Ранното Средновековие основни са зърнените култури. Хората от най-ниските социални прослойки използвали ечемик, овес и ръж, а пшеницата била продукт за по-богатите и управляващите.
Разчитайки основно на тези продукти, хората ги приемали под формата на хляб и каша или пък ейл за пиене.
Хлябът бил сигурен източник на калории, важна част от менюто на всички селяни по това време, които работели по минимум 12 часа на ден. Всъщност той бил толкова важен, че по-известните пекари дори създавали гилдии, на които се плащало в замяна на подсигурен хляб и гарантирана по-ниска цена на суровите продукти.
Похапвайте редовно пълнозърнени храни. Вижте защо
След като през Х в. се разпространяват и бобени култури (но не фасулът, който се появява в Европа едва след XVI в. ), селяните получават възможността да се хранят и с някакъв вид протеин, за да разнообразят въглехидратната си диета.
18 храни, които водят до по-дълъг живот
Месото си остава най-добрия източник на протеини,
но то и до днес не е лесно достъпно за всички, особено за най-бедните. Най-често месото, до което са се добирали повече хора, е било от птици като лебеди, врани и петли или пък риба за северните народи.
Евтини суперхрани, които подобряват паметта
През Късното Средновековие храната на аристокрацията става по-изискана
Празничните трапези обичайно съдържали гозби от прасенце сукалче и месни пайове от вътрешности на елен или някое друго диво животно. Независимо от какво месо било ястието, то се овкусявало с най-различни подправки – най-често чесън, канела или индийско орехче, а защо не и с трите.
Ето с какво се храни кралицата за закуска, обяд и вечеря
В кисело-сладките гозби, типични за високите обществени слоеве, се добавяли сок от незрял плод, вино и оцет в комбинация с черен пипер, шафран и джинджифил.
С годините хората успяват да прескочат бариерите на класите
и се добират до храните на по-високите социални прослойки, въпреки че често това било регулирано със забрани.
Социалните норми диктували, че храната на работещата класа трябва да е по-малко изтънчена, защото се смятало, че има пряка и естествена връзка между работата и храната на човек, така че ръчният труд изисква по-груба и евтина храна.
Храната от средновековието превъзхожда тази днес
по много начини, които може би и не осъзнаваме. Днес е модерно и дори се приема за изключително иновативно да пием мляко на растителна основа, но истината е, че в Средновековието бадемовото мляко е нещо съвсем често срещано и употребявано.
Хранене, близко до постенето, действа чудотворно на тялото
Плодове и зеленчуци - как да ги ядем по 10 пъти на ден
Първоначално е създадено като заместител на животинското мляко за църковните пости, но с времето започва да се използва като евтина алтернатива, която издържа дълго време на стайна температура.
В Средновековието също са имали заведения за бързо харнене
Разбира се, те не са предлагали бургери, пържени картофки и литри газирани напитки.
Използвали са се най-често за бърза закуска – палачинки и гофрети, малки месни пайове и други, готови да бъдат взети за из път и да бъдат изядени на крак.
За разлика от днешните заведения за бързо хранене, тези в Средновековието са се появили от нужда да хранят работниците, преминаващите търговци и най-бедните, които или нямали дом, или нямали условия за готвене.
Във видеото вижте кои са едни от най-скъпите храни:
Вижте още:
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!