П лодовете и зеленчуците са важна част от менюто ни, ако искаме да сме здрави и в добра форма. Специалистите препоръчват да похапваме плодове и зеленчуци, които са актуални за съответния сезон.
В новото видео от канала "Баба знае" вижте най-полезните зеленчуци през пролетта.
Аспержи
Те са от най-полезните пролетни зеленчуци. Имат високо съдържание на фибри и витамин А и К, който има съсирващо действие и предпазва от кръвозагуба при нараняване.
Аспержите са от зеленчуците, които е по-добре да се консумират сготвени, отколкото сурови.
Кои зеленчуци са по-полезни сготвени, отколкото сурови
Броколи
Тях можете да си ги осигурите целогодишно. Броколите са богати на калций, магнезий, цинк и витамин А и С.
Защо децата мразят броколи? Този въпрос най-сетне получи отговор
Учени откриха съставка, която подмладява клетките
Зеле
Зелето е един от най-често срещаните зеленчуци на трапезата. Някои го наричат "северен лимон", защото съдържа повече витамин С от лимоните и портокалите. Богато е още на пробиотици витамини, А и Е.
Още, зелето съдейства за детоксикация на организма. Високото съдържание на витамин C и сяра помага за премахване на токсините.
Царевица
Богата е на антиоксиданти и е добър източник на фибри.
Вкусна печена царевица с пармезан (видео)
Спанак
Освен че е вкусен, спанакът е популярен и заради високата си хранителна стойност. Той не само е с малко калории, но е и добър източник на желязо, витамин А и С, минерали и фибри.
Четете още:
Плодове и зеленчуци - как да ги ядем по 10 пъти на ден
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!