О т много време насам съществува схващането, че децата не обичат броколи и всякакви зелени зеленчуци, а родителите изпитват голяма трудност да убедят наследниците си, че всъщност е полезно да консумират определени продукти.
Сега обаче учени обясниха защо възприемаме от съвсем малки едните храни като апетитни, а другите никак не са привлекателни.
Оказва се, че
човешкият мозък оценява калоричността и апетитността на храната по цвета, като възприема червеното за по-вкусно, а зеленото за непривлекателно.
Затова децата не обичат зелените храни, твърдят италиански учени, цитирани от в. "Дейли мейл".
Цветът ни насочва дали да ядем нещо, защото храната се възприема първо с очите.
Хората естествено предпочитат да избират червени храни като месото пред зелени като броколито.
"Според някои теории, зрителната ни система е еволюирала, за да идентифицира лесно по-хранителните плодове и зеленчуци от околната зеленина" - каза Рафаела Румиати, професор по когнитивни невронауки и координатор на изследването от Международния институт за авангардни изследвания в Триест.
"Ние сме визуални същества, за разлика от животни като кучетата, които разчитат повече на обонянието - продължи тя. - Особено ефикасно разграничаваме червеното от зеленото."
Колкото по-червена е една храна в непреработен вид, токова по-вероятно е тя да е богата на калории.
Зелените храни обикновено са диетични.
Вижте коя съставка ни подмладява
Кои са евтините суперхрани, които подобряват паметта
Това е вярно и за обработените храни, макар и цветът там да губи ефективността си като индикатор за калории.
Инстинктивно обаче хората продължават да търсят червено и в готвената храна.
Предпочитането на червено пред зелено не се наблюдава при други предмети освен храната.
Учените са работили с няколко доброволци, които са оценявали различни храни по снимки.
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!