Двете страни на „монетата” Skoda Octavia vRS (тест драйв)
Източник: netinfo
1

Т ова е фейслифтът на Octavia vRS. Разликите са видими, а спорните фарове на снимка не изглеждат никак зле на живо. Но аз въобще не възнамерявам да ви говоря за дизайн. Не го подценявам, напротив, но тук далеч по-важни са други неща. Едно от тях е определението „най-бързата Skoda до момента”. Сещам се първо за него, защото съм на австрийския тестови полигон Пакфурт, където имам възможността да раздавам газ на абсолютно всички версии на Octavia vRS.

И като казвам „абсолютно всички” не се опитвам да преувеличавам. На мое разположение имам версиите лифтбек и комби, бензинов и дизелов двигател, „ръчка“ и автоматик. За малко да забравя – има версия с предно, има и с 4х4. Може и да не ви е кипнала кръвта, но при споменаването на определението „по-евтин GTI” вероятно ще има някой, който ще се понапрегне. Защото, макар и да не спада към категорията на т. нар. горещи хечбеци, Octavia vRS разчита на същите двигатели, които задвижват Golf GTI и GTD. И предлага пренебрежимо по-бавно ускорение спрямо същите (6,5 сек за GTI спрямо 6,7 за RS).

Подобно многообразие предлагат малцина на пазара, като версии с дизелов двигател, автоматична трансмисия и 4х4 задвижване си позволяват по-скъпи и престижни модели. Това само демонстрира подхода на Skoda да предложи абсолютно всичко, което един клиент може да поиска.

Stop&Go;:, 230: мощността на 2,0-литровия TSI двигател, която е нараснала с 10 к.с.; 350: въртящият момент на мотора в нютон метри; 6,7: ускорението до 100 к/ч в секунди (с ръчна скоростна кутия); 184: мощността на 2,0-литровия TDI мотор; 380: въртящият момент в нютон метри на мотора; 7,9: ускорението на дизела до 100 км/ч.
Stop&Go;: 230: мощността на 2,0-литровия TSI двигател, която е нараснала с 10 к.с.; 350: въртящият момент на мотора в нютон метри; 6,7: ускорението до 100 к/ч в секунди (с ръчна скоростна кутия); 184: мощността на 2,0-литровия TDI мотор; 380: въртящият момент в нютон метри на мотора; 7,9: ускорението на дизела до 100 км/ч.

Вярно, управлението не е толкова директно, но пък RS блести в друга светлина: може да ти осигури страхотни изживявания на пистата, но също така може да закара в пълен комфорт цялото домочадие до морето, съпроводено от безброй куфари и багаж, който дори няма да бъде разопакован през цялата лятна почивка.

ВИЖТЕ В СНИМКИ SKODA OCTAVIA RS НА ПИСТАТА В ПАКФУРТ, ВИЕНА

Захващам се директно за работа: бензинова RS-ка с „ръчка” и се подреждам на пистата. Отпред върви пилотна кола, но ни дава достатъчно място и скорост, за да си направя кефа. А той продължава половин ден, защото ограничения на обиколки няма. Кеф. Още по-голям е той, защото времето е „шарено” и вали през половин час.

Stop&Go;:, 200 000: толкова са продадените RS модели от 2000 г. насам, но по-важното е, че 100 000 от тях са само от третото поколение на Octavia, появило се през 2013 г.; 590  (610): обемът на багажника в литри при лифтбека и комбито; 15: с толкова милиметра е снижено окачването спрямо стандартната Octavia; 30: с толкова милиметра е увеличена задната следа спрямо стандартната Octavia.
Stop&Go;: 200 000: толкова са продадените RS модели от 2000 г. насам, но по-важното е, че 100 000 от тях са само от третото поколение на Octavia, появило се през 2013 г.; 590 (610): обемът на багажника в литри при лифтбека и комбито; 15: с толкова милиметра е снижено окачването спрямо стандартната Octavia; 30: с толкова милиметра е увеличена задната следа спрямо стандартната Octavia.

Трасето е доста технично, дълго е километър но както казах – нямам ограничения. Почвам по-бавно, за да „хвана” поведението на Octavia vRS. Трудно ми е, защото в началото вали доста. Но пък кефът е по-голям. Пиля двигателя до червената зона на оборотомера, сърцето ми се пълни, а третият колега на задната седалка се мята като риба на сухо. Пет обиколки по-късно слиза леко пребледнял, а аз сядам на навигаторското място. Точно тук човек придобива усещането за стабилност и сигурност на управлението. Имам пълно доверие на колега, който гази газта яко, но аз нито за момент не натискам въображаемия педал на спирачките.

Диското отново е на мода с Land Rover Discovery (тест драйв)

MINI Countryman е по-доброто BMW X1 (тест драйв)

BMW 540i xDrive гарантира взривоопасни емоции (тест драйв)

Няма време и желание за почивка. Мократа писта ме кара да взема комбито с дизел, автоматик и 4х4 задвижване. Независимо от дължината, стабилността е по-висока, но пък автоматикът е по-муден, същото важи и за дизела. Не са направени за писта. По-голямата част от 100-те хиляди Octavia vRS от трето поколение, продадени до момента, са именно дизелови комбита, защото тяхното предназначение е да „газят” магистралата, но за пистата бензинът с ръчна кутия си остава незаменим. А пукането на спирачките е нещо, което само най-запалените фенове ще разберат. Предното може и да недозавива в най-дългия завой на пистата, но в останалите сектори се представя чудесно.

Почивката ми този ден се изразява в преминаване на останалите сектори от полигона, който е чудесен. Правя два старта с Launch Control, за да ми демонстрират организаторите това, което вече зная: Octavia RS е с 0,2 секунди по-бавна от аналогичните версии на Golf GTI и GTD.

След това преминавам на частта, където трябва да видя качествата на окачването и управлението. Предното окачване е McPharson с долни тръгълни носачи, докато отзад е четириточково многораменно. Цялото окачване е снижено с 15 мм, а задната следа увеличена с 30 мм, за да се гарантира още по-добра стабилност.

В стандартното оборудване влиза XDS+ електронна блокировка на диференциала, която е част от ESC системата. Неговата работа е да намали риска от недозавиване в бърз завой. Кормилното управление с променливи характеристики предлага прецизно управление, но не е толкова информативно като при най-добрите горещи хечбеци.

Всички версии на модела са оборудвани с Динамичен контрол на шасито (DCC). Електронно контролирани клапи регулират настройките на амортисьорите в зависимост от управлението на водача, който може да избира между режимите Comfort, Normal и Sport.

На супер хлъзгавите настилки, една част от които симулират лед, Octavia vRS се справя сравнително добре, а контролираният дрифт е нещо, с което се позабавлявах доста.

За избягване на водните препятствия си избирам комби с 4х4. И тук се усеща недозавиване, но условията са такива, че системите на автомобила просто трябва да извадят колата от критична ситуация, с което не се съмнявам, че ще се справя. Правя няколко минавания през упражнението, но целта ми е друга – искам да обърна внимание на другата силна черта на всяка Skoda, па било то и RS.

В ергономично оформения интериор няма нещо, което да не е на мястото, на което очакваш да бъде. Материалите са качествени, позицията на седене удобна. Воланът е с перфорирана кожа, срязан долен край, има кожа и червени шевове и по други детайли. Най-скъпата и голяма инфотейнмънт и навигационна система предлага изключително интуитивно меню, а сензорният екран реагира доста бързо при допир. Купето е натъпкано с всевъзможни Simply Clever решения, а багажникът е цели 590 литра (610 при комбито). Именно практичността е елементът, при който Skoda няма равна. RS е без конкуренция, когато става дума за вътрешно пространство. Интериорът просто е огромен, нещо, което не е типично за спортен автомобил, но е точно такъв. Затова още в началото казах, че Octavia vRS има две страни на монета: от една страна е ускорението му до 100 км/ч за 6,7 секунди (бензин с „ръчка”), от друга е възможността му да натовариш един тон боклуци, 5 човека и пак да имаш ускорение до 100 км/ч за под 8 секунди. Допълнено с отличен разход на дизеловата версия.

Днес обаче разходът не ме вълнува, макар дизеловата RS-ка да се хвали със средно 4,5 л/100 км. Такъв няма да може да постигне със сигурност, но вярвам, че без проблем ще покаже 7 л/100 км при натискане. Вярвам, защото един от тестовите автомобили, въртян на пистата с газ, показваше под 11 л/100 км. При бензиновата модификация този показател беше много по-висок, но кой гледа нещо такова на писта. Тук важното е, че мощността вече е с 10 к.с. по-висока (230), предавките на механичната трансмисия влизат много плавно, а т. нар. Performance Sound Generator допълнително увеличава тръпката от управлението на RS на писта. Това е едно чисто акустично устройство, което се намира под челното стъкло. То генерира звук, който се удря  в стъклото, а при връщането си в купето се създава отличен спортен саунд. Особено приятно е усещането, когато свалиш предавка надолу и това е съпроводено с характерно виене.

Казах в началото, че няма да задълбавам в дизайна. Не мога обаче да пропусна да отбележа червените Brembo дискове зад страхотните джанти, с които се предлага Octavia RS, както и двата супер цвята за модела – бледо сив и зеления „Хълк” цвят. Пълнят окото.

Octavia RS е голям, много комфортен автомобил, оборудван с мощни двигатели, способно шаси и огромен багажник. Изборът е голям. Това може да се каже за абсолютно всичко. И това е един от основните акценти в Octavia vRS: изборът. Ценово също има огромен избор, а най-скъпата версия е комбито с дизели 184 к.с., 6DSG и 4х4 задвижване, което ще ви излезе 53 980 лв. с ДДС. Това е най-скъпата модификация, но аз си държа на моето: механична скоростна кутия, лифтбек, 2,0 TSI. Ваш е за 47 470 лв.

Технически характеристики:

Skoda Octavia vRS 2,0 TSI 6MT

Размери

Дължина, мм: 4689

Широчина, мм: 1814

Височина, мм: 1448

Междуосие, мм: 2680

Маса, кг: 1420

Двигател

Тип: редови, 4-цилиндров, турбо

Работен обем, куб. см: 1984

Макс. мощност, к.с. при об/мин: 230 при 4700-6200

Макс. въртящ момент, Нм при об/мин: 350 при 1500-4600

Динамика

Макс. скорост, км/ч: 250

Ускорение 0-100 км/ч, сек: 6,7

Среден разход, л/100 км: 6,5

Емисии СО2, г/км: 149

Базова цена, лв. с ДДС: 47 450

Четете още:

Руснаците си държат на „Крим”, правят втора версия

Роудстър-гъзарийка под формата на Mercedes SLK

Екстремните RS и R8 модели на Audi Sport официално в България

Коментари 1
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

1 коментар
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Катастрофа в София, моторист е в много тежко състояние

Катастрофа в София, моторист е в много тежко състояние

България Преди 4 часа

Ударили са се кола и два мотора

Шеф Ангелов шокира всички с решението си в Hell’s Kitchen

Шеф Ангелов шокира всички с решението си в Hell’s Kitchen

Любопитно Преди 4 часа

Той даде втори шанс на талантливата Никол, която беше на крачка от напускане на надпреварата

Скандал, Русия наложи вето на резолюцията на ООН за КНДР

Скандал, Русия наложи вето на резолюцията на ООН за КНДР

Свят Преди 7 часа

Гласуването в 15-членния съвет завърши с 13 гласа "за", Русия гласува "против"

Полиция с кучета в бежанския център в "Овча купел"

Полиция с кучета в бежанския център в "Овча купел"

Свят Преди 7 часа

Целта е проверка за лица, които са нерегламентирано в тях, опасни предмети, наркотици и забранени вещи

Полша разкри руска шпионска мрежа

Полша разкри руска шпионска мрежа

България Преди 8 часа

Обиски в столицата Варшава и южния град Тихи

МВР: Сигналите за бомби в София са подадени от държава извън ЕС

МВР: Сигналите за бомби в София са подадени от държава извън ЕС

България Преди 9 часа

Сигналите са фалшиви и екипите не са открити съмнителни предмети

Археолози откриха древно пристанище на дъното на Черно море

Археолози откриха древно пристанище на дъното на Черно море

Свят Преди 10 часа

Разкопките са извършени в района на град Кандира в Турция

Европейската прокуратура с обиски в два български хотела в ски курорт

Европейската прокуратура с обиски в два български хотела в ски курорт

България Преди 10 часа

Разследват измама със субсидия, свързана а с пандемията от COVID-19

ДНК-то на Бетовен показва липсата му на музикален талант

ДНК-то на Бетовен показва липсата му на музикален талант

Любопитно Преди 10 часа

Това доказва, че на генетичните прогнози не трябва да се разчита твърде много

Студент е починал от птичи грип във Виетнам

Студент е починал от птичи грип във Виетнам

Свят Преди 11 часа

Известно е, че този щам на птичия грип предизвиква смъртоносни епидемии сред дивите и домашните птици и понякога заразява хора

Меган Маркъл нае стилиста на Адел, за да промени имиджа си

Меган Маркъл нае стилиста на Адел, за да промени имиджа си

Любопитно Преди 11 часа

Херцогинята е започнала да работи върху стила си с Джейми Мизрахи

Кремъл предупреди руски мултимилиардер да внимава

Кремъл предупреди руски мултимилиардер да внимава

Свят Преди 11 часа

Песков: Бихме очаквали повече внимание от Павел Дуров

Разбиха нелегален арсенал с оръжия в Ямбол

Разбиха нелегален арсенал с оръжия в Ямбол

България Преди 11 часа

В помещението са установени картечен пистолет, две пушки, 6 револвера, 2 пистолета, противотанков снаряд

<p>Когато Земята бе &quot;ударена&quot; с 10 милиарда атомни бомби</p>

Събитието Карингтън: Когато Земята бе "ударена" с 10 милиарда атомни бомби

Любопитно Преди 11 часа

"Това просто доказва още веднъж, че бурята Карингтън е била екстремно събитие"

Възможност да гледаш всички UFC Fight Nights, всички бойни галавечери, и още любопитно съдържание

Възможност да гледаш всички UFC Fight Nights, всички бойни галавечери, и още любопитно съдържание

Любопитно Преди 11 часа

UFC и A1 България продължават правата за излъчване за следващите години

<p>Кремъл затяга хватката си над Русия</p>

Арести и насилие над независими журналисти в Русия

Свят Преди 12 часа

Задържан журналист: Ритаха ме, слагаха си краката на главата ми, кълчиха ми пръстите