Още по темата

Американският вицепрезидент Майкъл Пенс заяви, че КНДР не трябва да поставя на изпитание решителността на президента Доналд Тръмп и способността му да предприема военни мерки. Той е на посещение в демилитаризираната зона на границата между Южна и Северна Корея.

Като доказателство за способността на държавния глава на САЩ за решителни действия Пенс приведе ракетния удар по въздушната база на правителствените сили в Сирия и използването на най-мощната неядрена бомба срещу талибаните в Афганистан.

САЩ и съюзниците им си поставят за цел освобождението на Корейския полуостров от ядрено оръжие, подчерта вицепрезидентът. „Надяваме се да постигнем тази цел с мирни средства, но всички варианти остават възможни”, допълни той. 

Новата администрация на САЩ начело с президента Доналд Тръмп не възнамерява да следва политиката на „стратегическо търпение“ спрямо Северна Корея. Пенс заяви, че приключи „ерата на стратегическото търпение“ към ядрено-ракетния проблем на КНДР.

Северна Корея можела "да изтрие САЩ от лицето на земята"

Рязката промяна в доктрината Тръмп

Преди седмица по заповед на Тръмп бойната група на  самолетоносача „Карл Винсън” внезапно промени курса си в Тихия океан и пое към Корейския полуостров.

Освен това Майкъл Пенс потвърди, че САЩ разчитат Китай да започне „да прави повече“ за преодоляване на кризата на Корейския полуостров. 

Посещението на Пенс става буквално часове след поредния опит на КНДР за тестване а балистична ракета, който се оказа неуспешен. Експертите не изключват да става дума за балистична ракета със среден обсег KN-15, но такава информация не е потвърдена.

„За мен е особено вълнуващо да бъда тук. Баща ми е служил в Корейската война и по пътя дотук ние видяхме някои места, където той е воювал заедно с корейските войници, за да победи свободата“, каза Майкъл Пенс на присъстващите.

По-рано стана ясно, че САЩ няма да обявяват предварително какъв отговор

ще бъде даден на изстрелването на севернокорейската балистична ракета, но отговор ще има.

Това заяви президентският помощник по националната сигурност Хърбърт Макмастър в интервю за телевизия Ей би си.

Пхенян отвърна на нападките на САЩ с изявлението,

че дори и последните изстрелвания да бяха на балистични ракети, това е нормален процес и няма нищо изненадващо. Това заяви зам.-министърът на външните работи Ким Ен Хо.

Свалянето на Башар Асад отново е приоритет на САЩ

Напрегната нощ между САЩ и Русия след ударите по Сирия

"В новогодишната си реч лидерът Ким Чен Ун говори за подготовката на тестови изстрелвания на балистични ракети. Освен това ние многократно сме заявявали готовността си за засилване на оръжейната си програма за самозащита на страната и гарантиране мира на Корейския полуостров“, заяви дипломатът.

По неговите думи това е законното право на една суверенна държава.