13

Р азлични човешки истории и хиляди променени съдби съпътстват атентатите в Брюксел. Някои описват ужаса след взривовете, други загубата на своите близки. Някои уличават белгийските власти в бездействие.

"Искам да го забравя, но не мога. Сякаш се случи тази сутрин. Ужасно е да живееш с това", разказва пред "Дойче веле" фотографът и журналист Кетеван Кардава, заснела ужаса на "Завентем", минути след атентатите.

Грузинката се намира на метри от един от атентаторите, когато той се взривява. За секунда тя се скрива във фотокабинка, очаквайки трети взрив, но в последствие решава да отрази какво се случва. Снимките от нейния смартфон, които тя качва в социалните мрежи, са някои от първите кадри от летището.

"Много ще е тъжно и много трудно", казва в дните преди годишнината Томас Савари, изгубил доведената си майка при взривовете на летището. Савари едновременно с това алармира, че властите не са свършили достатъчно за хората след атентатите.

"Бяхме напълно изоставени от правителството", твърди той. Семейството му не е получило никакво съдействие - икономическо, социално или съдебно.

Наскоро професионалния баскетболист Себастиян Белин се изказа остро заради липсата на компенсации. Финансовата помощ в размер на няколко хиляди евро е стигнала до много малко хора.

"Белгийските граждани плащат невероято големи данъци за невероятно здравеопазване. След години наред плащане, когато накрая имаме нужда от помощ, нея я няма", заяви Белин пред АП.

Източник: ЕПА/БГНЕС

Градът

Спестяването от социални плащания може би е неглижирано за сметка на разходите за сигурност. Властите в Брюксел все още поддържат високо ниво на терористична заплаха. Наблюдението на летището и в метрото е увеличено, а тежко въоражени полицаи продължават периодично да обикалят забележителностите в града.

Въпреки това, данните показват постепенно възстановяване на туристическите потоци след трагедията. "Отне ни около 6 месеца нормалния трафик да се възстанови. През ноември, декември и януари имаме рекорден брой пътници", твърди шефът на "Завентем" Арнауд Фест.  

Възпоменателната стена пред белгийското летище
Възпоменателната стена пред белгийското летище Източник: ЕПА/БГНЕС

"Ние сме втория най-космополитен град в света и искаме тук да продължат да живеят хора от всякакви националности", казва Патрик Бонтинк, ръководител на туристическото бюро "Visit Brussels".

Мигрантският квартал Моленбек, откъдето са родом голяма част от атентаторите в Брюксел и Париж, обаче остава емблематична демонстрация за трудното съжителство.

След миналогодишните атентати властите проведоха редица акции, с цел прочистване на квартала от радикалния ислям. Резултатът е спорен. Въпреки мерките за сигурност и програмите за проблемни младежи, радикализмът в квартала все още не е изчезнал, а съжителството между културите е по-трудно от всякога.

 

"Образът на мюсюлманите от Моленбек в медиите е много негативен", изтъква Мохамед Ел Бакири, който едновременно е жител на квартала и губи съпругата си в един от брюкселските взривове преди година. Според него, повечето жители на квартала не заслужават негативните квалификации и просто искат да живеят в мир.

За твърдите действия на властите признава кмета на района Франсоа Шепман. След атентатите на показ са престъпленията на някои улици и екстремизма, проповядван в джамии и религиозни училища. Наред с полицейските операции, Шепман затваря редица храмове и открива, че 102 неправителствени организации, действащи в квартала, са свързани с нелегални дейности.

Атентаторите от Париж и Брюксел - на социални помощи 

Между 4 и 16 години затвор за четирима атентатори от Белгия

"Факт е, че имаше разчистване в Моленбек след атентатите в Париж", признава тя. "Ще са нужни години преди квартала да добие позитивен имидж."

Не е ясно кога и самия Брюксел ще се възстанови напълно след нападенията. 

Церемониите

С откриване на паметник, възспоменателни церемонии и временно спиране на градския и въздушен транспорт Брюксел отбеляза първата годишнина от кървавите атентати на 22 март 2016г. Градът и жителите му продължават да живеят с физическите и психологически последствия от експлозиите, а образа на европейската столица вероятно е променен завинаги. 

На днешния ден преди една година двама атентатори-самоубийци се взривиха на летище "Завентем", а трети стори същото в метровлак, намиращ се в близост до спирка "Малбек". При нападението загинаха 32 души, а над 300 бяха ранени.

Без лаптопи и таблети на полети от Близкия изток до САЩ

Ние и терорът

Отговорност за атаките пое групировката "Ислямска държава". Те бяха подготвени от същата клетка на организацията, отговорна за атентатите във френската столица Париж няколко месеца по-рано.   

„Сега имаме място, където да скърбим и да отдадем дължимото на паметта на загиналите. Да си припомним смелостта на пътниците и спасителите в този ужасен ден”, заяви кметът на Брюксел Иван Майер при церемонията по откриването на бронзов паметник на брюкселското летище.

Статуята "С мисъл за полет" на скулптура Оливие Стрьобел се намира в парка до "Завентем". Нейният оригинал бе унищожен при взривовете в самия терминал.

По-рано белгийския крал Филип и кралица Матилде, както и представители на федералното правителство, участваха в две специални церемонии - пред летището и на метростанцията.   

При изключителни мерки за сигурност, кралят положи цветя пред специално издигната стена с надпис "Винаги ще помним 22/3" на терминала на "Завентем", където 16 души загинаха.

Крал Филип полага венец пред брюкселското летище.
Крал Филип полага венец пред брюкселското летище. Източник: ЕПА/БГНЕС

На събитието бяха допуснати единствено официални лица, роднини на жертвите, служители на летището и участници в спасителните екипи, работили в деня на атентатите.

Точно в 7,58ч. местно време, една година след първоначалните взривове, присъстващите запазиха минута мълчание. С цел пълна тишина въздушния трафик беше преустановен за 26 минути в най-натовареното време от деня.  

В последствие кралят и кралицата се качиха на влак, с който да стигнат до квартала на Европейските институции в Брюксел, а оттам се прехвърлиха на метрото до спирка "Малбек".

Пред станцията крал Филип постави венец на възпоменателна стена, сходна на тази пред летището.  

Кралица Матилде и Крал Филип
Кралица Матилде и Крал Филип Източник: ЕПА/БГНЕС

Градският транспорт спря за една минута в 9,11ч., отново точно една година след взривовете. Вместо да пазят тишина обаче, пътниците в метрото и автобусите бяха призовани да пляскат и вдигат шум заедно с клаксоните на шофьорите.  

 

По-късно служителите в Европейския съвет запазиха минута мълчание в чест на жертвите на атентатите, заедно с председателя на институцията Доналд Туск. Същото сториха и комисарите от ЕК.

"Европа никога няма да забрави какво се случи", написа Туск в Туитър. "Заставаме заедно срещу тероризма", прибавя към посланията генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг. Централите на всички тези институции в белгийската столица, се намират в близост до станция "Малбек".

Жена скърби, по време на церемонията пред летище "Завентем".
Жена скърби, по време на церемонията пред летище "Завентем". Източник: ЕПА/БГНЕС

 

Коментари 13
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

13 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Голямото преброяване на малките врабчета ще се проведе за 8-ми път тази събота - 27 април

Голямото преброяване на малките врабчета ще се проведе за 8-ми път тази събота - 27 април

Любопитно Преди 4 минути

Ще може да се включи всеки, като отдели само 10 минути на този ден между 9:00 и 12:00 часа

д

Мъж преби приятелката си в Пернишко, задържан е

България Преди 13 минути

По тялото на жената има синини

о

"Коалиция на пудела": Пеевски коментира исканата оставка на председателя на Народното събрание

България Преди 38 минути

Коментарът на Делян Пеевски четете в следващите редове

Кание Уест отваря собствено порно студио

Кание Уест отваря собствено порно студио

Любопитно Преди 1 час

Студиото може да отвори врати още това лято

а

Проф. Витанов: Спад на заболелите от коклюш, ако се вземат мерки

България Преди 1 час

Разпространението на болестта все още е на клъстери

Мулен Руж

Перките на вятърната мелница Мулен Руж в Париж се срутиха

Любопитно Преди 1 час

Една от най-известните френски забележителности претърпя драматичен инцидент

МОСВ предупреждава: Очакват се повишения на някои от речните нива

МОСВ предупреждава: Очакват се повишения на някои от речните нива

България Преди 2 часа

За 25 април е обявен жълт код за валежи от дъжд в 12 области от страната

<p>&quot;Силно се надявам на чудо&quot;:&nbsp;Селин Дион откровена за болестта си</p>

Селин Дион разказа откровено за болестта си

Любопитно Преди 2 часа

Дион говори пред френското издание на сп. "Вог"

"Настъпи хаос": Двойка се омъжи, насред щетите от торнадо

"Настъпи хаос": Двойка се омъжи, насред щетите от торнадо

Любопитно Преди 2 часа

Нищо не може да спре двамата влюбени да си кажат заветното "да"

Доц. Кунчев обяви ще има ли ограничителни мерки при епидемия от коклюш

Доц. Кунчев обяви ще има ли ограничителни мерки при епидемия от коклюш

България Преди 2 часа

Към момента у нас са регистрирани 400 случая на заразата

Как се лекува коклюш

Как се лекува коклюш

България Преди 2 часа

Към момента доказани случаи на заразата има в 17 области у нас

Готвят блокади в Ботевградско заради пренасочен трафик от АМ "Хемус"

Готвят блокади в Ботевградско заради пренасочен трафик от АМ "Хемус"

България Преди 2 часа

Ще преградят ли пътя на тировете жителите на село Врачеш

д

Тапа на границата: Колона от тирове блокира "Дунав мост 2"

България Преди 3 часа

Товарните автомобили не мърдат часове наред

Празник е! Имен ден имат...

Празник е! Имен ден имат...

Любопитно Преди 4 часа

На 25 април почитаме паметта на свети апостол и евангелист Марк

ж

Миньори и енергетици излизат на протест

България Преди 4 часа

Исканията им са експлоатацията на въглищните централи да продължи и след либерализацията на пазара на електроенергия