13

Р азлични човешки истории и хиляди променени съдби съпътстват атентатите в Брюксел. Някои описват ужаса след взривовете, други загубата на своите близки. Някои уличават белгийските власти в бездействие.

"Искам да го забравя, но не мога. Сякаш се случи тази сутрин. Ужасно е да живееш с това", разказва пред "Дойче веле" фотографът и журналист Кетеван Кардава, заснела ужаса на "Завентем", минути след атентатите.

Грузинката се намира на метри от един от атентаторите, когато той се взривява. За секунда тя се скрива във фотокабинка, очаквайки трети взрив, но в последствие решава да отрази какво се случва. Снимките от нейния смартфон, които тя качва в социалните мрежи, са някои от първите кадри от летището.

"Много ще е тъжно и много трудно", казва в дните преди годишнината Томас Савари, изгубил доведената си майка при взривовете на летището. Савари едновременно с това алармира, че властите не са свършили достатъчно за хората след атентатите.

"Бяхме напълно изоставени от правителството", твърди той. Семейството му не е получило никакво съдействие - икономическо, социално или съдебно.

Наскоро професионалния баскетболист Себастиян Белин се изказа остро заради липсата на компенсации. Финансовата помощ в размер на няколко хиляди евро е стигнала до много малко хора.

"Белгийските граждани плащат невероято големи данъци за невероятно здравеопазване. След години наред плащане, когато накрая имаме нужда от помощ, нея я няма", заяви Белин пред АП.

Източник: ЕПА/БГНЕС

Градът

Спестяването от социални плащания може би е неглижирано за сметка на разходите за сигурност. Властите в Брюксел все още поддържат високо ниво на терористична заплаха. Наблюдението на летището и в метрото е увеличено, а тежко въоражени полицаи продължават периодично да обикалят забележителностите в града.

Въпреки това, данните показват постепенно възстановяване на туристическите потоци след трагедията. "Отне ни около 6 месеца нормалния трафик да се възстанови. През ноември, декември и януари имаме рекорден брой пътници", твърди шефът на "Завентем" Арнауд Фест.  

Възпоменателната стена пред белгийското летище
Възпоменателната стена пред белгийското летище Източник: ЕПА/БГНЕС

"Ние сме втория най-космополитен град в света и искаме тук да продължат да живеят хора от всякакви националности", казва Патрик Бонтинк, ръководител на туристическото бюро "Visit Brussels".

Мигрантският квартал Моленбек, откъдето са родом голяма част от атентаторите в Брюксел и Париж, обаче остава емблематична демонстрация за трудното съжителство.

След миналогодишните атентати властите проведоха редица акции, с цел прочистване на квартала от радикалния ислям. Резултатът е спорен. Въпреки мерките за сигурност и програмите за проблемни младежи, радикализмът в квартала все още не е изчезнал, а съжителството между културите е по-трудно от всякога.

 

"Образът на мюсюлманите от Моленбек в медиите е много негативен", изтъква Мохамед Ел Бакири, който едновременно е жител на квартала и губи съпругата си в един от брюкселските взривове преди година. Според него, повечето жители на квартала не заслужават негативните квалификации и просто искат да живеят в мир.

За твърдите действия на властите признава кмета на района Франсоа Шепман. След атентатите на показ са престъпленията на някои улици и екстремизма, проповядван в джамии и религиозни училища. Наред с полицейските операции, Шепман затваря редица храмове и открива, че 102 неправителствени организации, действащи в квартала, са свързани с нелегални дейности.

Атентаторите от Париж и Брюксел - на социални помощи 

Между 4 и 16 години затвор за четирима атентатори от Белгия

"Факт е, че имаше разчистване в Моленбек след атентатите в Париж", признава тя. "Ще са нужни години преди квартала да добие позитивен имидж."

Не е ясно кога и самия Брюксел ще се възстанови напълно след нападенията. 

Церемониите

С откриване на паметник, възспоменателни церемонии и временно спиране на градския и въздушен транспорт Брюксел отбеляза първата годишнина от кървавите атентати на 22 март 2016г. Градът и жителите му продължават да живеят с физическите и психологически последствия от експлозиите, а образа на европейската столица вероятно е променен завинаги. 

На днешния ден преди една година двама атентатори-самоубийци се взривиха на летище "Завентем", а трети стори същото в метровлак, намиращ се в близост до спирка "Малбек". При нападението загинаха 32 души, а над 300 бяха ранени.

Без лаптопи и таблети на полети от Близкия изток до САЩ

Ние и терорът

Отговорност за атаките пое групировката "Ислямска държава". Те бяха подготвени от същата клетка на организацията, отговорна за атентатите във френската столица Париж няколко месеца по-рано.   

„Сега имаме място, където да скърбим и да отдадем дължимото на паметта на загиналите. Да си припомним смелостта на пътниците и спасителите в този ужасен ден”, заяви кметът на Брюксел Иван Майер при церемонията по откриването на бронзов паметник на брюкселското летище.

Статуята "С мисъл за полет" на скулптура Оливие Стрьобел се намира в парка до "Завентем". Нейният оригинал бе унищожен при взривовете в самия терминал.

По-рано белгийския крал Филип и кралица Матилде, както и представители на федералното правителство, участваха в две специални церемонии - пред летището и на метростанцията.   

При изключителни мерки за сигурност, кралят положи цветя пред специално издигната стена с надпис "Винаги ще помним 22/3" на терминала на "Завентем", където 16 души загинаха.

Крал Филип полага венец пред брюкселското летище.
Крал Филип полага венец пред брюкселското летище. Източник: ЕПА/БГНЕС

На събитието бяха допуснати единствено официални лица, роднини на жертвите, служители на летището и участници в спасителните екипи, работили в деня на атентатите.

Точно в 7,58ч. местно време, една година след първоначалните взривове, присъстващите запазиха минута мълчание. С цел пълна тишина въздушния трафик беше преустановен за 26 минути в най-натовареното време от деня.  

В последствие кралят и кралицата се качиха на влак, с който да стигнат до квартала на Европейските институции в Брюксел, а оттам се прехвърлиха на метрото до спирка "Малбек".

Пред станцията крал Филип постави венец на възпоменателна стена, сходна на тази пред летището.  

Кралица Матилде и Крал Филип
Кралица Матилде и Крал Филип Източник: ЕПА/БГНЕС

Градският транспорт спря за една минута в 9,11ч., отново точно една година след взривовете. Вместо да пазят тишина обаче, пътниците в метрото и автобусите бяха призовани да пляскат и вдигат шум заедно с клаксоните на шофьорите.  

 

По-късно служителите в Европейския съвет запазиха минута мълчание в чест на жертвите на атентатите, заедно с председателя на институцията Доналд Туск. Същото сториха и комисарите от ЕК.

"Европа никога няма да забрави какво се случи", написа Туск в Туитър. "Заставаме заедно срещу тероризма", прибавя към посланията генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг. Централите на всички тези институции в белгийската столица, се намират в близост до станция "Малбек".

Жена скърби, по време на церемонията пред летище "Завентем".
Жена скърби, по време на церемонията пред летище "Завентем". Източник: ЕПА/БГНЕС

 

Коментари 13
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

13 коментара
 
Сержант обяснява на новобранците: - Ако камък бъде хвърлен нагоре, то той ще падне на земята. Това се дължи на земното притегляне. Новобранец: - А…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Назначиха нов областен управител на София

Назначиха нов областен управител на София

България Преди 47 минути

Още пет области са с нови управители

АБРО: Призоваваме народните представители за незабавна дискусия относно Закона за хазарта

АБРО: Призоваваме народните представители за незабавна дискусия относно Закона за хазарта

България Преди 57 минути

АБРО с официална позиция във връзка с приетия на първо четене Законопроект за изменение и допълнение на Закона за хазарта

<p>Как е реагирал Георги Блажев на новината, че ще става баща</p>

Георги Блажев: Да си добър родител не облагодетелстваш само твоето дете, ти си в плюс на обществото

Любопитно Преди 2 часа

Това сподели от личен опит писателят и панелист в „На кафе“ Георги Блажев в подкаста „Ох, на мама! Podcast”, който е и баща на две деца

Аварирал камион причини километрично задръстване

Аварирал камион причини километрично задръстване

България Преди 2 часа

От полицията съобщиха, че към мястото на инцидента пътуват екипи

Гласувайте за най-големите постижения на България след 1989 година

Гласувайте за най-големите постижения на България след 1989 година

Свят Преди 3 часа

Вижте как може да подкрепите някой от най-забележителните успехи на страната ни

„Огледало на войната” в „Темата на NOVA“

„Огледало на войната” в „Темата на NOVA“

Любопитно Преди 3 часа

Не пропускайте тази събота след централната емисия новини

Дамите в “Един за друг” изясняват отношенията си лице в лице

Дамите в “Един за друг” изясняват отношенията си лице в лице

Любопитно Преди 3 часа

Те ще играят нестандартна игра на покер

<p>&bdquo;Който разбие тази гробница, ще срещне смъртта от болест, която никой лекар не познава&ldquo;</p>

Проклятието на фараона: Води ли до смърт отварянето на гробница

Любопитно Преди 3 часа

Интересни и мистериозни факти за гробниците може да прочетете в следващите редове

Събуждате се уморени с болки в цялото тяло?

Събуждате се уморени с болки в цялото тяло?

Любопитно Преди 4 часа

Неправилната позиция на сън води до проблеми с гърба

Ще ваксинират безплатно срещу коклюш бременните жени у нас

Ще ваксинират безплатно срещу коклюш бременните жени у нас

България Преди 4 часа

Това обявиха на брифинг в Министерския съвет здравните власти

<p>Нова арт инсталация на мястото на бившия Мавзолей в София (СНИМКИ/ВИДЕО)</p>

На мястото на бившия Мавзолей в София: Пейки с формата на букви

България Преди 4 часа

Идеята на художника Красимир Терзиев - автор на проекта, е да се развие място, на което човек може мислено да се освободи от инерцията на ежедневието

След повече от 20 години чакане: България ще има нови влакове

След повече от 20 години чакане: България ще има нови влакове

България Преди 4 часа

Това съобщи министърът на транспорта Георги Гвоздейков

Главчев: Тази седмица ни се наложи "да гасим пожари"

Главчев: Тази седмица ни се наложи "да гасим пожари"

България Преди 4 часа

Няма повишаване на бюджетния дефицит, заяви служебният премиер

Здравните власти с последна информация за разпространението на коклюш у нас

Здравните власти с последна информация за разпространението на коклюш у нас

България Преди 5 часа

Регистрираните случаи на заболяването вече надхвърлят 500

Зендая, Джош О"Конър и Майк Фейст на британските премиери на Challengers

Зендая в горещ сексуален триъгълник в новия си филм Challengers (ВИДЕО)

Любопитно Преди 5 часа

Изненадващо или не, новият филм на Лука Гуаданино се очертава сред хитовете на сезона

Симона от Hell’s Kitchen: Аз съм мюсюлманка и не се срамувам!

Симона от Hell’s Kitchen: Аз съм мюсюлманка и не се срамувам!

Любопитно Преди 5 часа

Учих криминалистика, исках да бъда Хорейшио, разкри тя