Още по темата

ГЕРБ представи днес новата си управленска програма. В централата на партията лично лидерът Бойко Борисов и министрите от неговия втори екип в МС обясниха как възнамеряват да управляват България, ако получат мандат за следващите 4 години на изборите на 26 март.

Двойно увеличение на учителските заплати, минимална работна заплата от 650 лв. в края на четиригодишен мандат, въвеждане на доброволна военна служба,

отпадане на имунитета на депутатите предвижда ГЕРБ.

„Можем да очакваме постигането на минимална работна заплата от 650 лева, без това да създава натиск върху заетостта. Реално е да се очаква 1500 лева средна работна заплата”, прогнозира бившият финансов министър Владислав Горанов.

„Искам да кажа на моите опоненти – времето на моята толерантност приключи”, заяви Бойко Борисов.

Симеонов: Ако ГЕРБ и БСП се прегърнат, ставаме опозиция

ЕСТАТ: Марешки трета сила, дели позиция с Борисов

Изпращаме „Борисов“ 2 и Плевнелиев с недоверие

„Темата за проверките само ме радва. Да видим какво ще изкарат. Много добре знам, че това, което правят сега е страна в предизборната кампания. Всяко едно изречение, което спестява чудовищните манипулации и кражби, се опитват върху нашето име да го насложат. Тези, които разбиха КТБ не могат да го припишат на нас. Не могат да го припишат на нас, ние бяхме в опозиция. Надявам се много скоро вече да има обвинителен акт по КТБ“, добави Борисов. По думите му фалшивите новини, които се правят и манипулират, няма да се остават без отговор.

„Ще създадем единен орган за борба с корупцията по високите етажи на властта.

Ще направим сериозна проверка на доходите на лицата по високите етажи. Независимо дали има повдигнато обвинение срещу тях, имуществото им ще бъде отнето. Всеки трябва да може да докаже произхода на своите доходи”, заяви бившият правосъден министър Екатерина Захариева и посочи, че ще има мерки и срещу корупцията по ниските етажи на властта.

Освен това от ГЕРБ предлагат еднократно връщане на делата, електронно правосъдие, тримесечно отчитане на главния прокурор в парламента и изпълняване на всичките 17 препоръки от последния мониторингов доклад на Европейската комисия за България.

За намерението да въведат доброволна военна служба

като начин за увеличаване на потенциала за мобилизация на жива сила в критични ситуации, плюс задължително военно обучение в гимназиалния курс и университета, информира бившият вицепремиер Дончев. Бойко Борисов уточни, че това не е заявка към обединените патриоти за коалиционно управление след вота.

„Финансовата и фискалната стабилност са важна предпоставка за икономическия растеж,

няма богатство и развито общество със зле работеща финансова система и объркани публични финанси“, заяви Горанов. По думите му, неговото главно участие в екипа, разработващ управленската програма на ГЕРБ ще е да бъде гарант, че всичко, което партията предлага, може да бъде финансово обезпечено. „През наш мандат няма да се променя плоския данък“, подчерта той.

„Идентифицирали сме 3 предизвикателства пред икономическия растеж”, добави Делян Добрев.

„Първото е бюрокрацията, която задушава бизнеса. Второто е повече инвестиции в предприятия. Третото е липсата на капиталов пазар”.

„Проблемът с бюрокрацията ескалира в последните десетина години, защото самата администрация се храни с бюрокрация. Законът ще забранява на администрацията да искат от гражданите документи, издадени от други администрации“, обясни Добрев. По думите му в момента бизнесът в България има само един източник на финансиране  - банките.

Ще бъде въведено т.нар. мълчаливо съгласи с цел облекчаване на бюрокрацията, а до края на 2018 г. и електронното правосъдие.

„Допускаме АЕЦ „Белене“ да бъде изграден, но на база на частни инвестиции”,

каза каза от своя страна Томислав Дончев.

„Газовият хъб „Балкан“ ще запази ролята ни на транзитьор. Трябва да се ограничи изграждането на нови недоказани, скъпи енергийни мощности, а да се акцентира в енергийната ефективност. Тук не говоря само за санирането на многофамилните жилища. Говоря за инвестициите в публични сгради, проектът, който подпомага газификацията на поне 10 000 домакинства. Продължава работата по удължаването на живота на 5 и 6 блок на АЕЦ „Козлодуй“, обясни Дончев.

„Нито една инвестиция във ВиК инфраструктурата, транспортната и жп няма да бъдат поставени под въпрос“, посочи той и подчерта като приоритети ускореното изграждане на „Хемус“, изграждането на АМ „Калотина-София“, Коридор 4 и Коридор 9.

„Вярваме, че когато говорим за доходите, те не се формират от бюджета. Те зависят от икономиката, заетостта, образованието, състоянието на човешкия капитал“, каза още Томислав Дончев.

„Двойно увеличение на учителските заплати. Няма да се закриват училища“,

обеща столичният кмет, издигнат от ГЕРБ, Йорданка Фандъкова.

Мерките, които са заложени в управленската програма, са изчислени при среден ръст на икономиката на България от 3% през следващите 4 години.

„Всичко това можеше да бъде направено, ако не бяхме дали 2 милиарда лева живи пари вече“, категоричен е лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

В началото на седмицата станаха ясни плановете на БСП за управлението на страната.

Ако социалистите получат мандат обещават, че ще премахнат плоския данък, ще рестартират всички спрени руски енергийни проекти в България, ще вдигнат детските помощи до размера на минималната работна заплата, ще повишат възнагражденията на учителите, учените и медицинските сестри, ще премахнат таксите за медицинско обслужване на здравноосигурените лица, а фонд от 500 млн. лв. ще финансира стартиращи предприятия.

Обединените патриоти вече внесоха предложение в края на предсрочно прекратения мандат на предишния парламент за увеличаване на минималната пенсия до 300 лв., което обаче не беше прието.