Посланието на Ердоган от Босна
Източник: ЕПА/БГНЕС
15

„На 24 юни ние не само ще изберем президент, но и ще направим избор за страната си за следващия век.“ С тези думи турският президент Реджеп Ердоган се обърна към близо 12-те хиляди, събрали се в олимпийската зала „Зетра“ в Сараево в неделя.

Извън залата, да видят Ердоган са пристигнали още 10 хиляди турци, повечето от които са пътували чак от Франция, Австрия, Германия и Холандия. С митинга Ердоган изпрати послание както към европейските държави, които блокираха предизборните му изяви в ЕС, така и към представителите на турската диаспора да участват активно не само на изборите в Турция през юни, но и в политиката на държавите, в които живеят, за да намалят „анти-турските“ настроения.

Ердоган: Турция ще бъде глобална сила

Визитата на Ердоган в Сараево предложи много материал за анализ. Малко преди пристигането на турския президент, държавната агенция „Анадолу“ съобщи за

предотвратен опит за покушение срещу Ердоган

по време на балканската му визита. В самата Босна поддръжниците на официалния домакин – босненският лидер Бакир Изетбегович – спореха с всеки, който постави под съмнение целите на посещението на Ердоган и това дали в крайна сметка Босна не се превръща в сателит на Турция. ЕС наблюдаваше с безпокойство и мълчание митинга, на който Ердоган отправи директно послание, че това е отмъщение към всички, които решиха да спрат неговите митинги за разлика от „демократична Босна“.

Опонентите на Ердоган заявиха, че има скрити цели на визитата му в Сараево. Той, обаче, отговори на тези обвинения лаконично: „няма скрити цели“.

Ако погледнем към отношенията между Сараево и Анкара, ще видим, че наистина нещата изглеждат ясни и няма нужда от половинчати послания. Двете държави имат много добри отношения, а босненските и турски компании участват заедно във възстановяването на Босна след Югославските войни през 1990-те. Традиционно турската външна политика има интерес към Западните Балкани и Ердоган само засили тази тенденция. През последните години турските компании засилиха влиянието на Анкара, а Ердоган е посрещан радушно както от босненските лидери, така и от сръбския президент Александър Вучич.

Посредством религиозните институции, Ердоган показа на балканските мюсюлмански общности, че не са сами

Този ход е особено важен и ползотворен за турската външна политика във времена на засилващата се ислямофобия не само в Западна Европа, но и на Балканите. С различни проекти Турция подпомага мюсюлманските общности - от осигуряване на работни места в Турция до организиране на поклонения в Мека. Така например, две-трети от населението на сръбския град Нови Пазар е съставено от бошняци, като повечето от тях работят предимно в Турция. Половината от населението на Босна и Херцеговина е мюсюлманско и голяма част от него има симпатии към Турция и специално към Ердоган, благодарение на серията от проекти, инициирани от Анкара през последните десет години.

Пътят на Турция от република към султанат

Мъчения и страх след опита за преврат срещу Ердоган

На митинга в Сараево да видят Ердоган бяха дошли турци от Западна Европа - от Холандия, Германия и Австрия, както и от Македония, областта Санджак в Южна Сърбия, Черна гора, Косово.

Ердоган изпрати две послания. В специална реч, насочена към диаспората,

турският президент призова турците в ЕС да участват активно в изборната кампания

Традиционно, турското население в Европа има основна роля по време на избори и засега то е предпочитало да гласува повече за Ердоган и неговата Партия на справедливостта и развитието. Ето защо Ердоган използва повода да се обърне именно към диаспората.

Митингът в Сараево имаше и второ послание, но отправено към ЕС. След като редица европейски държави решиха да забранят провеждането на предизборни шествия, организирани от Анкара, турската администрация погледна към Балканите, където подобни мерки срещу Ердоган не се очакват - дори напротив. Босненският лидер Бакир Изетбегович е един от най-видните поддръжници на Ердоган и самият той използва митинга на 20 май, за да покаже пред опонентите си, че има подкрепата на основен регионален инвеститор като Турция. В Босна също се очакват избори тази година – през октомври – и анализаторите смятат, че Изетбегович ще използва митинга в негов плюс.

Източник: ЕПА/БГНЕС

Една от най-важните теми, които Ердоган обсъди в Сараево, е изграждането на

магистралата Белград-Сараево.

„Магистралата ще бъде елексир за регионален мир“, заяви Ердоган в Сараево. По имперски маниер, турският президент вижда в изграждането на инфраструктура възможност за засилване на влиянието си. Вероятно има успех, след като Сърбия също смята да участва в изграждането на стратегическата магистрала от Сараево до Белград.

Въпреки че подобна пътна артерия би имала наистина важно икономическо значение, босненският лидер Изетбегович вижда в този проект предимно политическа възможност да засили собствените си позиции и затова го подкрепя от самото му начало. Изграждането на магистралата ще струва около 3 милиарда евро с основно участие на Анкара.

Балканският бизнес елит традиционно гледа добре на проектите с Турция, които носят достатъчно добра печалба. Особено това е видимо в Западните Балкани. Турският износ към Босна достигна рекорд откакто беше подписано споразумението за свободна търговия между Сараево и Анкара през 2002 г. 350 милиона долара е той само през 2017 г., а общият търговски обем между двете държави е вече 620 милиона долара. По думите на Ердоган, турските компании ще получат ексклузивна възможност да участват в индустриални, инфраструктурни и транспортни проекти в Босна.

През януари беше постигнато споразумение за изграждането на магистрала Сараево-Белград. Проектът е планиран да бъде изпълнен от турски компании с местна работна ръка. Тази магистрала се очакваше от години, тъй като съществуващите транспортни връзки между Босна и Сърбия са недостатъчни и трудни за достъп от други държави. С новата магистрала се очаква тези пречки да бъдат преодолени.

Маршрутът на магистралата се очаква да бъде Сараево-Зеница-Тузла-Бръчко-Биелина-Белград. Град Тузла е един от най-важните индустриални центрове на Босна и Херцеговина и свързването му със столицата ще подпомогне значително икономиката на Босна и региона.

От години за анализатори е ясно, че чрез инфраструктурни и други проекти, Анкара засилва позициите си на Балканите. През последните пет години те бяха подложени на натиск от Русия, която е другата държава със силни интереси в региона. И докато в Близкия изток Ердоган се разбира с Путин, то на Балканите ситуацията е различна. Така например, Турция подкрепя босненският лидер Бакир Изтебегович, а Русия е зад сръбският лидер Милорад Додик. Двете държави еднакви регионални цели – изтласкването на западното влияние от Западните Балкани, но имат различни цели за постигането на тези цели. Докато турските компании работят с всеки бизнесмен на Балканите, който би искал дълготрайно сътрудничество с тях, Анкара все пак предпочита да работи с мюсюлманските общности. В контраст, Русия лобира за „единна православна общност“. По този начин двете страни, които в Сирия намират един език, в Босна се оказват съперници.

Митингът в Босна показа, че Ердоган знае как да обработва общественото мнение. Опозиция срещу него има, но не са малко и онези, които застават зад политиките му. Посланието му към турската диаспора съдържа един особено важен елемент – турските общности да се засилят и да участват в местните политики в страните, където живеят. По този начин Ердоган не само си осигурява подкрепа за изборите, но прави опит да влияе на вътрешните работи в държавите от ЕС.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Коментари 15
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

15 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

ж

Миньори и енергетици излизат на протест

България Преди 1 минута

Исканията им са експлоатацията на въглищните централи да продължи и след либерализацията на пазара на електроенергия

Да тичаш назад: Полезно ли е за нашето здраве

Да тичаш назад: Полезно ли е за нашето здраве

Любопитно Преди 7 минути

Напоследък все повече хора практикуват тичане назад, но правилно ли е, четете в следващите редове

<p>Електрическата&nbsp;G-класа&nbsp;е с&nbsp;4 мотора и много нютон метри</p>

Електрическата Mercedes G-Class е с 4 мотора и колосален въртящ момент

Технологии Преди 40 минути

И да, може да завива на място като танк

TikTok ще бъде забранен, ако не бъде продаден

TikTok ще бъде забранен, ако не бъде продаден

Технологии Преди 58 минути

Решението може да промени сегмента на социалните мрежи

Всеки нов спомен уврежда мозъка

Всеки нов спомен уврежда мозъка

Любопитно Преди 1 час

"Формирането на паметта не е по-различно от приготвянето на омлет чрез счупване на няколко яйца"

Силяновска води убедително пред Пендаровски

Силяновска води убедително пред Пендаровски

Свят Преди 7 часа

Избирателната активност в РС Македония е била около 48%

Щастлива вест: Ивет Лалова роди момченце

Щастлива вест: Ивет Лалова роди момченце

Любопитно Преди 8 часа

Това съобщи самата тя в профила си във Фейсбук

Шеф Виктор Ангелов напусна Hell's Kitchen

Шеф Виктор Ангелов напусна Hell's Kitchen

Любопитно Преди 8 часа

Той сам свали куртката си след грандиозен провал на Сините и Червените

Най-после САЩ дадоха на Украйна ракети ATACMS с голям обсег

Най-после САЩ дадоха на Украйна ракети ATACMS с голям обсег

Свят Преди 9 часа

Оръжията са пристигнали този месец

Пробив на Русия в Украйна, какво се случва

Пробив на Русия в Украйна, какво се случва

Свят Преди 10 часа

Все още не е ясно как украинската армия възнамерява да спре настъплението на руснаците

<p>Василев: Внесохме искането за оставката на председателя на Народното събрание</p>

Асен Василев: Внесохме искането за оставката на председателя на Народното събрание

България Преди 11 часа

Петков обясни, че подписите са събрани от ПП и БСП

Главчев: До 15 май плащаме на земеделците парите по украинската помощ

Главчев: До 15 май плащаме на земеделците парите по украинската помощ

България Преди 11 часа

Той определи среща като безпрецедентна

Радев: Напълно подкрепям Главчев, за който и да е министър

Радев: Напълно подкрепям Главчев, за който и да е министър

България Преди 11 часа

Радев: Договорът с „Боташ” може да бъде много изгоден

Регистрацията за изборите приключи

Регистрацията за изборите приключи

България Преди 11 часа

Общо 23 партии и 11 коалиции са подали в ЦИК заявление за регистрация

ЕК дава 1,5 млрд. евро финансова помощ на Украйна

ЕК дава 1,5 млрд. евро финансова помощ на Украйна

Свят Преди 12 часа

Първият транш от 4,5 млрд. евро беше предоставен на Украйна на 20 март

United Group B.V. продължава позитивната тенденция на растеж с рекордни резултати през 2023 година

United Group B.V. продължава позитивната тенденция на растеж с рекордни резултати през 2023 година

България Преди 12 часа

Консолидираните приходи на Групата за 2023 г. нарастват със 7% на годишна база, достигайки до 2 791 млн. евро