262

У крайна даде възможност на Путин да възстанови репутацията на Русия като основна световна сила.

Това състояние на нещата отива далеч отвъд умишлено неясните руски стратегии на информационна война и хибридна конфронтация, които тревожат мнозина западни анализатори от 2014 година насам, пише Питър Апс в „Ройтерс”.

Ултиматумът на Русия уплаши съюзниците на САЩ в Сирия

Готви ли се Русия за война

“Ръждясалата” руска армия технологично изненада Запада

Русия все още не иска да признае, че е използвала конвенционални сили в Украйна, но доказателствата на терен са неопровержими. При това руската армия побеждава безапелационно.

Когато започна войната в Украйна, въоръжените сили на страната използваха разработени от САЩ военни техники, тествани срещу бунтовниците в Ирак и Афганистан.

Тези тактики се оказаха пагубни, особено за бронираната техника, след като руската артилерия използва дронове и други модерни средства, за да нанесе ужасяващи загуби на украинците.

Руските кибератаки и електронно заглушаване пък извадиха от строя доставеното от Запада оборудване. Това важеше и за американските дронове, смятани от Вашингтон за последната дума на технологията в тази област.

В отговор това лято НАТО води в Северния Атлантик военни учения за борба с подводници и електронна война с използването на модерна техника, като почти всеки ден извършва полети с разузнавателни самолети в Балтийския регион, а от Черно море до Арктика са организирани поредица от военни маневри.

Ефективността на използваната от Кремъл стратегия шокира военните в САЩ, много от които бяха започнали да вярват, че бунтовници като тези в Ирак, Афганистан и Либия са единствените врагове, с които трябва да се бият.

Сега западните армии са изправени пред предизвикателството да измислят ефективни контрамерки срещу действията на Русия в Европа, като едновременно се усъвършенстват на базата на уроците, научени от успеха на подкрепяните от САЩ военни коалиции в Ирак, Сирия, Сомалия и Нигерия.

Това, от своя страна, води до напрежение по въпроса за заделянето на ресурси. Военните от САЩ и други страни продължават да се борят с мъчителния опит за балансиране между по-скъпи модерни въоръжения като многофункционалния изтребител Ф-35 и пари за личния състав и обучението.

По-голямата част от планирането в НАТО се въртеше около намирането на начини за противодействие на т.нар. доктрина „Герасимов” на Русия, която се фокусира повече върху политически операции отколкото върху конвенционални военни конфликти.

Сега вече западните стратези отново поставят акцент и върху класическата стратегия за военно възпиране в стила на Студената война, целяща да убеди Москва, че рискува твърде много, ако нападне член на НАТО.

Русия обаче също обновява своята стратегия. Това е видимо от указа на президента Владимир Путин, утвърждаващ „Основите на държавната политика на Руската Федерация в областта на военноморската дейност за периода до 2030 г.”

Според източник от руското министерство на отбраната човек, цитиран от „Ведомости”, подобен документ е бил приет за космическата дейност и е възможно да бъде приет и по отношение на авиацията.

Като основни заплахи в новата стратегия за сигурността на Русия се посочва стремежът на редица страни, преди всичко САЩ и техните съюзници, да доминират в Световния океан. Отбелязва се, че Москва няма да допусне съществено превъзходство на военноморските сили на други държави над своя флот и ще се стреми към укрепването му на второ място, след този на САЩ в глобален мащаб по бойни възможности.

Потенциалът на флота ще нараства чрез строежа на атомни и неатомни подводници, многоцелеви кораби и дори „строителството на екраноплани с различно предназначение“.

До този момент всички опити на Русия да създаде мощен флот са завършвали с исторически провал. Това е видимо от Кримската и Руско-японската война. Дори по времето на СССР руският флот по-скоро изчерпваше средства, отколкото да носи реални ползи за външната политика на страната. Сега обаче военният министър Сергей Шойгу може да промени това, както вече направи, реформирайки руските сухопътни сили и авиация.

Същевременно Германия, която постепенно увеличава военните си разходи, така че да достигнат 2% от нейния брутен вътрешен продукт, каквато е набелязаната от НАТО цел, ясно изрази виждането си, че действията на Русия в Украйна променят правилата на играта.

Германските военни сега бързат да възстановят уменията си в пренебрегвани области като наземно базираната противовъздушна отбрана и инженерните войски. Те също така работят по-тясно с други европейски съюзници.

Все по-голям брой западни стратези смятат, че Путин се надява, че руската пропаганда и усилията за внасяне на политически разкол могат в крайна сметка да причинят разпадането на НАТО и на Европейския съюз. Малцина смятат това за вероятно, но най-уязвимите от Русия страни като балтийските държави и Финландия все пак са притеснени.

В случай на руска инвазия се планира голяма част от войските им, предимно наборниците, да се изтеглят в планините и да нанасят партизански удари. В допълнение, няколко скандинавски и европейски държави - Швеция, Финландия, Норвегия, Холандия Естония, Латвия Литва и Дания - постепенно се обединиха за сформирането на общи експедиционни сили за защита на балтийските държави. Това значимо по численост устойчиво формирование ще може да съществува дори ако спре ангажиментът на НАТО и САЩ към Европа.

Факт е, че днес Европа е по-добре защитена от когато и да е през последните десетилетия. Ако Русия се чувства заплашена от това, Путин трябва да се сърди само на себе си, смята Питър Апс.

Коментари 262
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

262 коментара
 
Сержант обяснява на новобранците: - Ако камък бъде хвърлен нагоре, то той ще падне на земята. Това се дължи на земното притегляне. Новобранец: - А…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

<p>Пейки с провокативен надпис се появиха София (СНИМКИ/ВИДЕО)</p>

На мястото на бившия Мавзолей: Пейки с провокативен надпис се появиха София

България Преди 1 минута

Идеята на художника Красимир Терзиев - автор на проекта, е да се развие място, на което човек може мислено да се освободи от инерцията на ежедневието

След повече от 20 години чакане: България ще има нови влакове

След повече от 20 години чакане: България ще има нови влакове

България Преди 23 минути

Това съобщи министърът на транспорта Георги Гвоздейков

ЦИК заличи регистрацията на партия "Атака" за предстоящия вот

ЦИК заличи регистрацията на партия "Атака" за предстоящия вот

България Преди 1 час

При извършена проверка са установени 2397 коректни записи в списъка на партията, което е по-малко от изискването за 2500 избиратели

булевард Патриарх Евтимий

Бус лента и велоалея по „Патриарха“, паркирането се запазва навсякъде

България Преди 1 час

Обмисля се и идеята за "червена зона" в центъра

<p>СДВР:&nbsp;Движението в центъра на София в събота може да бъде спирано</p>

СДВР със строги мерки заради мача "Левски" - ЦСКА

България Преди 2 часа

Полицейското присъствие ще бъде забележимо, както в крайните квартали, така и в центъра на града каза на гл. инспектор Иван Георгиев

Йотова: Странно е отстраняването на Росен Желязков от поста председател на НС

Йотова: Странно е отстраняването на Росен Желязков от поста председател на НС

България Преди 2 часа

Може би имаше много повече случаи през изминалите месеци, през които трябваше да се "вземе главата" на председателя на парламента, отбеляза тя

Снимката е илюстративна

Виж каква е линията на бедност в България през 2023 година

България Преди 2 часа

Под прага на бедност са били 1 325.9 хил. лица, или 20.6% от населението на страната

Пеевски: Петков молеше и скимтеше да го заведа при Борисов

Пеевски: Петков молеше и скимтеше да го заведа при Борисов

България Преди 2 часа

Проектът ПП-ДБ приключи, каза председателят на ДПС

Петков: Желязков нямаше да наруши Конституцията и правилата, ако имаше свободна воля

Петков: Желязков нямаше да наруши Конституцията и правилата, ако имаше свободна воля

България Преди 2 часа

Това, което аз чух Борисов да казва, е, че има голям гръб, който е хлъзгав, коментира съпредседателят на ПП-ДБ

Дженсън Хуанг още е милиардер

Щеше да бъде 16-ият най-богат човек в САЩ, а живее без ток в гората

Любопитно Преди 3 часа

А компанията му днес е на стойност около 1,19 трилиона долара

Земетресение в района на Благоевград

Земетресение в района на Благоевград

България Преди 3 часа

Трусът е бил на дълбочина 12 км и е регистриран в 6:41 часа

“Съдебен спор” върна Нана Гладуиш в България

“Съдебен спор” върна Нана Гладуиш в България

Любопитно Преди 3 часа

Поводът е юбилейният епизод 1000 на емблематичното предаване на NOVA

Новият сгъваем Z Fold на Samsung ще има Ultra версия

Новият сгъваем Z Fold на Samsung ще има Ultra версия

Технологии Преди 3 часа

Той се очаква на пазара това лято

Огромна дупка „погълна” кола в Пловдив (ВИДЕО)

Огромна дупка „погълна” кола в Пловдив (ВИДЕО)

България Преди 3 часа

Превозното средство било паркирано пред жилищен блок

99-годишна

Когато духът е най-важен! 99-годишна баба счупи 3 световни рекорда по плуване (ВИДЕО)

Любопитно Преди 4 часа

История, която звучи като от филм, но всъщност е самата истина

Пожар на товарен кораб, плаващ към България, има ранен (ВИДЕО)

Пожар на товарен кораб, плаващ към България, има ранен (ВИДЕО)

Свят Преди 4 часа

Екипажът на плавателния съд е евакуиран на пролива Дарданели