9

Х раната, която ядат космонавтите, може да влезе в менюто на всеки българин, и то само срещу 4-5 лева на порция. Космическият рецептурник се поддържа от БАН от повече от 30 години, а България е третата страна в света, която е започнала да произвежда такива храни. Сред тях са супи, сарми, лютеница, боза, плодове и зеленчуци.

Всеки, който иска да яде лиофилизирани продукти – т.е. продукти, от които е изтеглена водата, за да станат „космически“, може да направи поръчка в Института по криобиология и хранителни технологии.

ВИЖТЕ КАК ИЗГЛЕЖДАТ ТЕЗИ ХРАНИ И КАКВО ИМА В КОСМИЧЕСКИЯ РЕЦЕПТУРНИК НА БАН

Всъщност космическите храни са сублимационно изсушени или още лиофилизирани - чрез предварително замразяване на материала и след това изсушаването му.

Т.е. от тях се изтегля влагата, но в същото време се запазват хранителната им стойност,

минерали и полезни вещества. Това обясни пред Vesti.bg доц. д-р Илиана Начева от института. Тя е и ръководител на лабораторията по лиофилизация и специализирани храни, в която се случва това „готвене“ за космическите условия.

Доц. д-р Илиана Начева от Института по криобиология и хранителни технологии
Доц. д-р Илиана Начева от Института по криобиология и хранителни технологии Източник: Vesti.bg/Александра Грамова

Тя и колегите й бяха приготвили мостри, които всеки можеше да опита на Научно парти в „Музейко“ в София -  междугалактическа разходка, на която бе изложен поднос с изсушено (лиофилизирано) сирене, плодово мляко, ягоди, праскови, кайсии, сливи. Когато им се сипе вода, те връщат нормалния си вид. Но в института и в лабораторията, която доц. Начева ръководи, първо ги замразяват, а после им изтеглят и водата – докато в тях не остане едва от 2 до 5% влага.

Така например порция сирене от 100 грама, след всички тези процедури, става едва 10-15 грама.

За всеки, който желае да си поръча космическо сирене, за този грамаж, ще плати 4-5 лева, поясни доц. Начева. Но ако поръчката включва продуктът да бъде набавен от института, цената вече е друга. Тя зависи и от поръчаните количества.

Засега основните клиенти на лиофилизираните продукти са алпинисти и спортисти, на които им трябват храни с дълъг срок на годност. А когато са преминали през това замразяване и сушене, те издържат до 5 години и повече.

Въпреки славното минало и факта, че България разработва тази технология, към момента зад орбита не ядат от българския рецептурник.

Напоследък потребители на този рецептурник са и вегетарианци.

Наскоро момче спортист занесъл риба в лабораторията да я изсушат. Трябвало му, за да яде само чистия протеин. В този случай той платил само за машината за самата лиофилизация. Ръководителят на „космическата“ лаборатория обяснява, че всеки може да донесе приготвена от него храна или купена от магазина, стига в нея да няма мазнина.

Източник: Vesti.bg/Александра Грамова

Така до платото с изсушените космически плодове и млечни продукти, в специални пакетчета в  интерактивния музей учените бяха подредили варен боб, сармички, лютеница, боза. Последните две реално са на прах, а бобът буквално се хрупа. Те са поставени в три слоя алуминиево и полиетиленово фолио, затворени под вакуум или с инертен газ.

Доц. Начева уточни, че тук не става дума за голямо производство, а за разработка и приложение на технологии.   

Началото идва с втория български космонавт Александър Александров,

летял на борда на съветския космически кораб „Союз ТМ-5“, като мисията завършва юни 1988 година. Още тогава е разработено първото българско космическо меню за Александров. Тогава са създадени над 35 вида храни – супи, основни ястия и десерти по традиционни български рецепти. Тези рецептури съществуват и могат да се поддържат и днес.

35 години от първия полет на българин в Космоса

Спираща дъха разходка в открития Космос (Видео)

Потребители на тази храна е и армията

– преди години се е експериментирало с такива продукти. Доц. Начева пояснява, че тези храни биха били особено полезни при екстремни условия или аварии.

Преди време стана ясно, че се подготвя пускането на трето поколение оранжерия

за производство на космически специалитети на базата на българската национална кухня.

"Земляни на Марс" не е заглавието на нов научно-фантастичен филм, а реалност, на която ще станем свидетели след 18 години.

За целта подготовката на космическото меню през 2030 г. е в разгара си. Липсата на гравитация вече няма да разваля вкуса на храната, а космонавтите ще могат да приготвят специалните си ястия направо на кораба.

Коментари 9
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

9 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни
<p>Бюджет 2025 ще бъде представен&nbsp;на синдикати и работодатели</p>

Министърът на финансите представя Бюджет 2025 на синдикати и работодатели

България Преди 19 минути

Срещата ще бъде на експертно ниво и ще се проведе в ресорното министерство

Първият хайвер в Африка, който струва над 10 000 долара за килограм

Първият хайвер в Африка, който струва над 10 000 долара за килограм

Любопитно Преди 30 минути

Скоро производството му ще се разпространява по целия свят

<p>Автомобилен състезател: Как да се предпазим от опасния черен лед?</p>

Автомобилен състезател за черния лед: Той не може да бъде видян и предвиден

България Преди 38 минути

Той сподели, че няколко пъти е попадал на участъци с черен лед

Сбогом iPhone SE, здравей iPhone 16e

Сбогом iPhone SE, здравей iPhone 16e

Технологии Преди 1 час

Новият смартфон променя философията на Apple за достъпни модели

Зеленски: Разчитам на украинското единство и американския прагматизъм

Зеленски: Разчитам на украинското единство и американския прагматизъм

Свят Преди 7 часа

Зеленски: Стоим здраво на собствените си крака

Френският президент и британският премиер отиват при Тръмп

Френският президент и британският премиер отиват при Тръмп

Свят Преди 8 часа

Според Уолц визитата ще бъде част от срещите, които се организират с цел прекратяване на войната в Украйна

Нова трагедия в Сърбия, изкоп затрупа хора

Нова трагедия в Сърбия, изкоп затрупа хора

Свят Преди 9 часа

Един от затрупаните е пожарникар, който е пристигнал да помогне

Девет души и близо 5 килограма кокаин задържани в Благоевградско

Девет души и близо 5 килограма кокаин задържани в Благоевградско

България Преди 10 часа

Седем души са обвинени за участие в организирана престъпна група

Желязков: ЕС трябва да остане единен

Желязков: ЕС трябва да остане единен

България Преди 10 часа

Желязков: Задължително е Европа да бъде равностоен участник в дипломатическите усилия за постигане на мир

МВнР предупреди: Не пътувайте до Истанбул

МВнР предупреди: Не пътувайте до Истанбул

Свят Преди 11 часа

Областната управа в Истанбул въвежда няколко превантивни мерки заради очаквания сняг

Радев: Само единни ще съхраним България

Радев: Само единни ще съхраним България

България Преди 12 часа

Радев: Мъдрост и единение ни трябват и онази вяра на Левски, че колкото и тежки да са изпитанията, колкото и сурово да е времето, не само то нас обръща, но и ние него обръщаме

Рязка ескалация, Тръмп нападна Зеленски: Диктатор

Рязка ескалация, Тръмп нападна Зеленски: Диктатор

Свят Преди 12 часа

Зеленски отговори: Тръмп живее в пространство на дезинформация

Пожар изпепели цех в Пазарджик

Пожар изпепели цех в Пазарджик

България Преди 13 часа

Обекта се намира в района на изхода от Пазарджик по посока за село Мирянци

Унгария блокира санкции на ЕС срещу руския патриарх Кирил

Унгария блокира санкции на ЕС срещу руския патриарх Кирил

Свят Преди 13 часа

Ковач: Ерата на санкциите приключи

Фюжън приключение очаква Златните в Hell’s Kitchen тази вечер

Фюжън приключение очаква Златните в Hell’s Kitchen тази вечер

Любопитно Преди 13 часа

Сините и Червените влизат в кулинарен сблъсък в Асеновград

Полицията в София издирва изчезнало дете

Полицията в София издирва изчезнало дете

България Преди 13 часа

За последно момчето е забелязано в центъра на село Кривина