35 години от първия полет на българин в Космоса
Сега мисиите в Космоса са далеч по-чести, но навремето България е шестата страна в света изпратила човек в Космоса   
Източник: Getty Images/Guilliver
52

П реди 35 години – на 10 април 1979 г., Българската телеграфна агенция предава дългоочакваната новина –

българин в Космоса. 

Официалното съобщение под заглавие „В полет – Союз-33“, е кратко: „Москва, 10 април (ТАСС-БТА). На 10 април в 20,34 часа московско време от космодрума в Байконур е изстрелян космическият кораб „Союз-33“ за извършване на съвместни изследвания и експерименти по програмата „Интеркосмос“, пилотиран от международен екипаж в състав: летецът космонавт на СССР Николай Рукавишников и българският космонавт изследовател майор Георги Иванов“. 

Минути след съобщението на информационните агенции за полета на „Союз-33“ с първия български космонавт над 100 многоцветни ракети ознаменуват събитието в родния му град Ловеч над старинната крепост „Хисаря“. 

Въпреки късния час стотици граждани на Ловеч изпълват улиците на квартал „Вароша“.

В къщата на Георги Иванов на ул. „Хисарска“ №4 се е събрал едва ли не целият град. Там са родителите му Анастасия и Иван Иванови, сестра му Малина, племенниците Владимир и Илиана, целият му род. В цялата страна са организирани митинги, на които е изразена радостта от полета на първия българин в Космоса. 

Създават се песни, отразяващи чувството на национална гордост и радост, че „сред космическите герои има и българин“. 

Ансамбълът за песни и танци на Българската народна армия изпълнява песента „Здравей, космонавт“ по текст на Иван Карадачки. „Космически братя“ е заглавието на документалния филм на студията на Българската народна армия на оператора Димитър Бебeнов и режисьора Мирчо Манолов. 

Сценаристи на лентата, която разказва за подготовката на полета, са полк. Георги Златинов и Георги Аврамов. 

„Българийо, тържествувай със своята космическа слава“ – започва най-новата дългосвиреща плоча

на Завода за грамофонни плочи и касети „Балкантон“, създадена в нощта след изстрелването на космическия кораб. 

Студията за научно-популярни и документални филми излъчва филма „Българският принос в развитието на Космоса“ на режисьора Константин Обрешков, посветен на развитието на космическите изследвания в България и на българската апаратура, летяла в Космоса. 

На 11 април 1979 г. в София е открита изложба „Космосът започва от Земята“, организирана от БТА, ТАСС, Общонародния комитет за българо-съветска дружба и Дома на съветската наука и култура в София. 

Тя включва около 150 фототабла за подготовката на двамата космонавти в Центъра за подготовка на космонавти „Юрий Гагарин“. България, която към момента на полета има развита солидна космическа наука,

става шестата страна, изпратила човек в Космоса, след СССР, САЩ, Чехословакия, Полша и ГДР. 

За полета на Георги Иванов е разработена впечатляваща космическа програма. Тя предвижда след скачването на кораба „Союз - 33“ с орбиталния комплекс „Салют - 6“ – „Союз - 32“ да бъдат извършени съвместни изследвания и експерименти по програмата „Интеркосмос“ с космонавтите Владимир Ляхов и Валерий Рюмин, които работят в околоземна орбита от 25 февруари 1979 г. 

Космонавтите трябва да изпълнят много широка научна програма, която включва 28 експеримента (три от които с уникално значение) и изследвания в четири области на науката: физика на Космоса, дистанционно сондиране на Земята от Космоса, космическа биология и медицина и микрогравитационни технологии. 

За полета са създадени изцяло български системи и прибори 

като „Спектър 15“, „Средец“ – дело на българските учени Йовчо Кънев – председател на Комитета по геология, чл.-кор. проф. Кирил Серафимов, проф. Димитър Мишев, проф. Стоян Бодуров, ст.н.с. д-р Кирил Златарев. 

Ръководител и главен конструктор на проекта „Спектър-15“ е акад. Димитър Мишев. Този прибор се отличава с това, че цялата регистрация става на магнитна лента в цифри. 

Специално за полета

българските учени създават и различни типове храни в лиофилизиран вид, при който се постига пълно запазване

на вкусовите, ароматните и хранителните качества на продуктите. 

За Космоса българските учени от Централната лаборатория по лиофилизация и криобиология подготвят балкански кашкавал, овче сирене, печени бадеми, горски мед,конфитюр от ягоди и малини, както и лютеница. 

На борда на кораба, с който лети първият български космонавт, има и шепа пръст от Плиска, връх Шипка и Бузлуджа. 

През първото денонощие на полета Георги Иванов и Николай Рукавишников е трябвало да уточнят орбитата, на която е изведен корабът, и да извършат подготовката за сближаване и стиковане със станцията „Салют-6“, а през второто – да се скачат с нея. 

След включване на основните двигатели на ракетата от скорост 0 тя достига първа космическа скорост – от порядъка на 8 км/сек (28 000 км/ч). 

Космонавтите обикалят Земята на разстояние 300-400 км за около 1 час и 30 минути. 

Източник: ЕПА/БГНЕС

На 11 април 1979 г., втория ден от полета на „Союз - 33“, при последните маневри преди скачването, на около 3 км от орбиталната станция,

отказва основният двигател, който е универсален за корабите „Союз“ –

използва се и за ускорение, и за намаляване на скоростта, и за маневриране на орбита. 

По указание от Земята те се опитват 6 пъти да го включат. За първи път в историята на съветските пилотирани космически полети двигател на космически кораб се оказва неизправен. 

Скачването е отменено. 

Ръководителите на полета дават 12-часова принудителна почивка, докато се намери правилния изход.

Взема се решение за прекратяване на полета. 

За първи път за корабите „Союз“ в определеното за спускане време се налага да бъде включен резервният двигател, но и той след като отработва определените 180-186 секунди, се налага да бъде изключен. 

След по-малко от две денонощия и 31 обиколки полетът на „Союз 33“ приключва с драматично приземяване. Налага се космическият апарат да се приземи по законите на балистиката, като особеното при това спускане е огромното натоварване на космонавтите, което достига 8-9 и дори 10 единици (при нормално 3-4 единици собствено тегло). 

В Космоса е изхвърлена ценна апаратура. Прекъсната е връзката със Земята. 

Спускането продължава 2 минути и половина. 

Приземяването протича още по-сложно, след като космонавтите поемат ръчното управление.

Капсулата се врязва в атмосферата по-остро от нормалното, натоварването е огромно, почти на границите на човешките възможности. 

Спускаемият апарат с екипажа се приземява на 12 април в 19,34 ч. на 320 км югоизточно от гр. Джезказган (на територията на тогавашния СССР) при изключителна сложна и трудна обстановка, създадена поради отклонения от предвидения режим на работа на сближаващо-коригиращата система на кораба. 

През целия драматичен полет пулсът на Георги Иванов остава нормален. 

Георги Иванов прави 31 пълни обиколки около Земята, прекарва в Космоса 1 ден, 23 часа и 1 минута. 

Няколко години по-късно попитан дали мисли, че живее втори живот той отговаря: „Може би, да. Ако обаче погледнем по-общо, всеки летец живее един свой (най-малко) втори живот. Това са рисковете на професията.“

А на въпроса с какви прозрения се е върнал, отговаря: „Убедих се, че Земята, която смятаме за голяма, от Космоса изглежда крехка.

А човекът е наистина прашинка във Вселената. Нищо, че има удивителна интелектуална мощ.“ 

Според Георги Иванов неговият полет през април 1979 г. е постижение на българската авиация и на българските учени, които създават космически системи и техники, защото за полета са изработени уникални уреди, които са използвани в Космоса и до днес. 

Години по-късно на въпроса има ли мъдрост в Космоса първият български космонавт отговаря: „Осъзнаваш, че когато пожелае и има смелост, човек може да се приспособи към всичко. И да го подчини. Дори и Космоса.“ 

Сега първият български космонавт Георги Иванов е на 73 години
Сега първият български космонавт Георги Иванов е на 73 години Източник: Елена Героска, БГНЕС

Георги Иванов е обучаван в Центъра за подготовка на космонавти „Юрий Гагарин“ в Москва в СССР. 

На 1 март 1978 г. той e избран измежду четирима за кандидат за космонавт във втората група от програмата „Интеркосмос“, който действа от 1967 г. 

Подготовката за полета навлиза в решителната си фаза в средата на 70-те години на миналия век. Родителите му научават за това по-късно, когато получават първото писмо и виждат адреса на подателя „Звездно градче“. 

Георги Иванов, който е роден на 2 юли 1940 г. в Ловеч, завършва гимназия в родния си град през 1958 г. От същата година

служи в Българска народна армия като пилот, старши пилот, командир на звено и командир на ескадрила. 

Още като ученик тренира парашутизъм, безмоторно и моторно летене в аероклубовете в Ловеч, Плевен и София. През 1964 г. завършва първия випуск на Висшето военно-въздушно училище „Г. Бенковски“ в Долна Митрополия с диплом за летец инженер. 

Остава там като инструктор на МиГ-15 и МиГ-17. По-късно по собствено желание се премества в бойните ескадрили – в авиационната част на Противовъздушната отбрана и военновъздушните сили, пилот първи клас. 

Последователно лети на МиГ-19 и МиГ-21 в Доброславци и Габровница. 

Георги Иванов е носител на званието „Герой на НР България“ (1979) и орден „Георги Димитров“ (1979), на званието „Герой на СССР“ и орден „Ленин“ (1979), на званието „Летец-космонавт НРБългария“ за извършения съвместен полет с кораба „Союз-3“ (1979), на званието „Заслужил летец на НРБ“ (1979), на званието „Заслужил майстор на спорта“ (1979), на почетния знак на БАН „Марин Дринов“ (1979). 

Обявен е за почетен гражданин на София, Хасково, Омуртаг, Стара Загора, Станке Димитров (дн. Дупница). 

През 1979 г. е награден със значката „За принос в техническия прогрес“ за постигнати високи научно-технически резултати в областта на космическите изследвания от Държавния комитет за наука и технически прогрес, „Почетна златна значка“ на Общонародния комитет за българо-съветска дружба, почетния медал на Софийския университет „Климент Охридски“ и юбилеен знак на университета, с най-високото строително отличие златната значка „Майстор Кольо Фичето“, обявен е за почетен член на Научно-техническите съюзи. 

През 1981 г. му е връчен медал „Константин Циолковски“ в Калуга (СССР). През 1987 г. му е връчен медал „20 години Интеркосмос“, а през 1988 г. получава големия медал на Асоциацията на участниците в космически полети. 

На 15 април 2004 г. с указ на държавния глава Георги Иванов е удостоен с висшето военно звание ген.-лейтенант и е награден с орден „Стара планина“ първа степен за изключителния му принос за развитието на космическите изследвания и по повод 25-ата годишнина от първия полет на българин в Космоса.

Коментари 52
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

52 коментара
 
Във форум: "Как се чистят петна от червено вино и черен хайвер???" Отговор: "Оставете ги като скъп спомен..."
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Европол предупреждaва за разпространение на фалшиви реклами и обяви

Европол предупреждaва за разпространение на фалшиви реклами и обяви

Свят Преди 10 минути

Според Центъра за борба с киберпрестъпността, на територията на ЕС в момента действали десетки зловредни банди

Стачка на австрийските авиолинии: Отменени са десетки полети

Стачка на австрийските авиолинии: Отменени са десетки полети

Свят Преди 32 минути

Анулирани са и полетите между Виена и София

US Air Force налива $28 млрд. за следващото поколение изтребители

US Air Force налива $28 млрд. за следващото поколение изтребители

Технологии Преди 1 час

Те ще бъдат ескортирани от нов безпилотен дрон

Изкуственият интелект достига и до Google Maps

Изкуственият интелект достига и до Google Maps

Технологии Преди 1 час

Чрез него приложението ще дава повече информация

Катастрофа в София, моторист е в много тежко състояние

Катастрофа в София, моторист е в много тежко състояние

България Преди 7 часа

Ударили са се кола и два мотора

Шеф Ангелов шокира всички с решението си в Hell’s Kitchen

Шеф Ангелов шокира всички с решението си в Hell’s Kitchen

Любопитно Преди 8 часа

Той даде втори шанс на талантливата Никол, която беше на крачка от напускане на надпреварата

Гърция съди "Газпром" за цените на газа

Гърция съди "Газпром" за цените на газа

Свят Преди 9 часа

DEPA е подала молба за арбитраж

Поне 45 души загинаха при падането на автобус от мост Република Южна Африка

Поне 45 души загинаха при падането на автобус от мост Република Южна Африка

Свят Преди 10 часа

Автобусът е паднал от височина от петдесет метра

Скандал, Русия наложи вето на резолюцията на ООН за КНДР

Скандал, Русия наложи вето на резолюцията на ООН за КНДР

Свят Преди 10 часа

Гласуването в 15-членния съвет завърши с 13 гласа "за", Русия гласува "против"

Полиция с кучета в бежанския център в "Овча купел"

Полиция с кучета в бежанския център в "Овча купел"

Свят Преди 11 часа

Целта е проверка за лица, които са нерегламентирано в тях, опасни предмети, наркотици и забранени вещи

Колко ще струват избори 2 в 1

Колко ще струват избори 2 в 1

България Преди 11 часа

Дотук за три години и седем вота държавата е похарчила 710 милиона лева

Полша разкри руска шпионска мрежа

Полша разкри руска шпионска мрежа

България Преди 12 часа

Обиски в столицата Варшава и южния град Тихи

МВР: Сигналите за бомби в София са подадени от държава извън ЕС

МВР: Сигналите за бомби в София са подадени от държава извън ЕС

България Преди 13 часа

Сигналите са фалшиви и екипите не са открити съмнителни предмети

Русия обвини Украйна за атентата край Москва

Русия обвини Украйна за атентата край Москва

Свят Преди 13 часа

Според експерти Путин може да готви нова мобилизация в Русия

Археолози откриха древно пристанище на дъното на Черно море

Археолози откриха древно пристанище на дъното на Черно море

Свят Преди 13 часа

Разкопките са извършени в района на град Кандира в Турция

Европейската прокуратура с обиски в два български хотела в ски курорт

Европейската прокуратура с обиски в два български хотела в ски курорт

България Преди 14 часа

Разследват измама със субсидия, свързана а с пандемията от COVID-19