Х раната, която ядат космонавтите, може да влезе в менюто на всеки българин, и то само срещу 4-5 лева на порция. Космическият рецептурник се поддържа от БАН от повече от 30 години, а България е третата страна в света, която е започнала да произвежда такива храни. Сред тях са супи, сарми, лютеница, боза, плодове и зеленчуци.

Всеки, който иска да яде лиофилизирани продукти – т.е. продукти, от които е изтеглена водата, за да станат „космически“, може да направи поръчка в Института по криобиология и хранителни технологии.

ВИЖТЕ КАК ИЗГЛЕЖДАТ ТЕЗИ ХРАНИ И КАКВО ИМА В КОСМИЧЕСКИЯ РЕЦЕПТУРНИК НА БАН

Всъщност космическите храни са сублимационно изсушени или още лиофилизирани - чрез предварително замразяване на материала и след това изсушаването му.

Т.е. от тях се изтегля влагата, но в същото време се запазват хранителната им стойност,

минерали и полезни вещества. Това обясни пред Vesti.bg доц. д-р Илиана Начева от института. Тя е и ръководител на лабораторията по лиофилизация и специализирани храни, в която се случва това „готвене“ за космическите условия.

Доц. д-р Илиана Начева от Института по криобиология и хранителни технологии
Доц. д-р Илиана Начева от Института по криобиология и хранителни технологии Източник: Vesti.bg/Александра Грамова

Тя и колегите й бяха приготвили мостри, които всеки можеше да опита на Научно парти в „Музейко“ в София -  междугалактическа разходка, на която бе изложен поднос с изсушено (лиофилизирано) сирене, плодово мляко, ягоди, праскови, кайсии, сливи. Когато им се сипе вода, те връщат нормалния си вид. Но в института и в лабораторията, която доц. Начева ръководи, първо ги замразяват, а после им изтеглят и водата – докато в тях не остане едва от 2 до 5% влага.

Така например порция сирене от 100 грама, след всички тези процедури, става едва 10-15 грама.

За всеки, който желае да си поръча космическо сирене, за този грамаж, ще плати 4-5 лева, поясни доц. Начева. Но ако поръчката включва продуктът да бъде набавен от института, цената вече е друга. Тя зависи и от поръчаните количества.

Засега основните клиенти на лиофилизираните продукти са алпинисти и спортисти, на които им трябват храни с дълъг срок на годност. А когато са преминали през това замразяване и сушене, те издържат до 5 години и повече.

Въпреки славното минало и факта, че България разработва тази технология, към момента зад орбита не ядат от българския рецептурник.

Напоследък потребители на този рецептурник са и вегетарианци.

Наскоро момче спортист занесъл риба в лабораторията да я изсушат. Трябвало му, за да яде само чистия протеин. В този случай той платил само за машината за самата лиофилизация. Ръководителят на „космическата“ лаборатория обяснява, че всеки може да донесе приготвена от него храна или купена от магазина, стига в нея да няма мазнина.

Източник: Vesti.bg/Александра Грамова

Така до платото с изсушените космически плодове и млечни продукти, в специални пакетчета в  интерактивния музей учените бяха подредили варен боб, сармички, лютеница, боза. Последните две реално са на прах, а бобът буквално се хрупа. Те са поставени в три слоя алуминиево и полиетиленово фолио, затворени под вакуум или с инертен газ.

Доц. Начева уточни, че тук не става дума за голямо производство, а за разработка и приложение на технологии.   

Началото идва с втория български космонавт Александър Александров,

летял на борда на съветския космически кораб „Союз ТМ-5“, като мисията завършва юни 1988 година. Още тогава е разработено първото българско космическо меню за Александров. Тогава са създадени над 35 вида храни – супи, основни ястия и десерти по традиционни български рецепти. Тези рецептури съществуват и могат да се поддържат и днес.

35 години от първия полет на българин в Космоса

Спираща дъха разходка в открития Космос (Видео)

Потребители на тази храна е и армията

– преди години се е експериментирало с такива продукти. Доц. Начева пояснява, че тези храни биха били особено полезни при екстремни условия или аварии.

Преди време стана ясно, че се подготвя пускането на трето поколение оранжерия

за производство на космически специалитети на базата на българската национална кухня.

"Земляни на Марс" не е заглавието на нов научно-фантастичен филм, а реалност, на която ще станем свидетели след 18 години.

За целта подготовката на космическото меню през 2030 г. е в разгара си. Липсата на гравитация вече няма да разваля вкуса на храната, а космонавтите ще могат да приготвят специалните си ястия направо на кораба.

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни
Чернобил

Украйна търси варианти за повредения саркофаг на АЕЦ „Чернобил“

Свят Преди 2 минути

Работещи в централата казаха, че дронът е пробил голяма дупка във външния капак на новата защитна конструкция и е избухнал вътре

Молдова – земя на история, вино и сърдечно гостоприемство

Молдова – земя на история, вино и сърдечно гостоприемство

Свят Преди 25 минути

Какво би било молдовското гостоприемство без чаша вино и думата „Нурок“ – пожелание за здраве, късмет и добър път

Министър Иванов: Служителите на АПИ масово напускат

Министър Иванов: Служителите на АПИ масово напускат

България Преди 9 часа

Иванов: Подкрепям протестиращите. Имат основание и съм солидарен с тях

<p>Как&nbsp;сръбската армия &quot;унищожавала България&quot;, разказаха в Белград</p>

Демонстрации за и против Вучич в Сърбия днес

Свят Преди 10 часа

Полиция разпръсна протест в сръбския град Нови Пазар

Напрежение край "Сараите" в Бояна, Доган e вътре

Напрежение край "Сараите" в Бояна, Доган e вътре

България Преди 11 часа

Собственикът на имота Данаил Папазов алармира полицията за взлом

Тръмп няма да слага мита на телефоните, компютрите и чиповете

Тръмп няма да слага мита на телефоните, компютрите и чиповете

Свят Преди 11 часа

Това сочат нови насоки, издадени от Службата за гранична и митническа охрана на САЩ

Разбраха ли се САЩ и Иран за ядрената програма

Разбраха ли се САЩ и Иран за ядрената програма

Свят Преди 12 часа

Непреките разговори САЩ-Иран, засягащи ядрената програма на Техеран, продължиха около два часа

Тежка катастрофа в София, почина човек

Тежка катастрофа в София, почина човек

България Преди 12 часа

Инцидентът е станал около 15:00 часа на ул. „Мими Балканска“

Протест на „Правосъдие за всеки” в София срещу Пеевски

Протест на „Правосъдие за всеки” в София срещу Пеевски

България Преди 12 часа

В района има засилено полицейско присъствие

Украински пилот на F-16 загина в сражение

Украински пилот на F-16 загина в сражение

Свят Преди 13 часа

Зеленски: Разследваме всички обстоятелства

Земетресение недалеч от София

Земетресение недалеч от София

България Преди 14 часа

Земетресението е станало днес в 15:34 часа

Бащата на Сияна: Майка ѝ е в много тежко състояние

Бащата на Сияна: Майка ѝ е в много тежко състояние

България Преди 14 часа

Николай Попов: Ако Сияна можеше да види всичко, би благодарила на всички, които ни подкрепят

Скоро трудовата книжка става електронен документ

Скоро трудовата книжка става електронен документ

България Преди 14 часа

Старите хартиени трудови книжки трябва да бъдат върнати на работещите

Тръмп запасява САЩ с редки метали от дъното на Тихия океан

Тръмп запасява САЩ с редки метали от дъното на Тихия океан

Свят Преди 15 часа

Китай произвежда около 90 процента от преработените редкоземни метали в света

Престрелка между турски и гръцки кораби в Егейско море

Престрелка между турски и гръцки кораби в Егейско море

Свят Преди 15 часа

По гръцкия кораб са открити пробойни от стрелбата