Още по темата

Служебният премиер Огнян Герджиков даде обяснения днес пред депутатите от 44-тото Народно събрание относно извършените кадрови промени в рамките на управлението на служебното правителство. Той говори за основанията за тези кадрови решения и критериите за подбор на новоназначените мениджъри.

Служебният премиер каза, че се надява, че немалка част от кадровите промени, направени от служебния кабинет, ще бъдат оценени позитивно от новото правителство.
„В администрацията на МС не съм извършил нито едно уволнение, нито една смяна“, каза Герджиков по време на изслушването в парламента. „Това показва, че моето разбиране не е да бъдат уволнявани хора самоцелно и затова не съм го правил.

Не ми е оказван натиск нито за уволнения, нито за назначения, нито от ляво, дясно или център“,

посочи той. Преди изборите не съм приемал на разговор нито един лидер на политическа партия, подчерта проф. Герджиков. „Имал съм разговори с г-н Борисов, но съжалявам, не си водя статистика. Разговорите не са много, но така или иначе такива разговори са полезни и необходими“, каза служебният министър-председател.

Герджиков: Дай Боже да имаме правителство на 4 май

Повече за проф. Герджиков - припомнете си скандала от 2005 г. и римите му

Герджиков поясни, че е поканил в понеделник Бойко Борисов в Народното събрание да обсъдят проблемите с „Газпром“. Служебният премиер обясни, че тези неща са нормални и подчерта, че това го е правил след изборите. Той е категоричен, че преди изборите не е приемал нито един лидер на политическа партия.

„С г-жа Корнелия Нинова пък не съм провел нито един разговор“, каза той и посочи, че няма как в резултат на непроведени разговори да има назначения и уволнения.

С решение на правителството са били

освободени 22 областни управители, което по думите на Герджиков не е ново и има такава практика.

Той даде пример със служебните кабинети на Софиянски и на Близнашки, когато също са освобождавани областни управители. Освободени са и 27 от заместник-областните управители.

„Назначих заместник-председател на агенция „Архиви“ по предложение на председателя на агенцията, заместник-председател на Агенцията за закрила на детето по предложение на министъра на труда и социалната политика, освободих председателя на УС на Стопанската академия и назначих нов по предложение на земеделския министър.

Освободих директора на Центъра по подготовката и провеждането на българското председателство на Съвета на ЕС поради назначаването му за заместник-министър на външните работи и назначих временно изпълняващ длъжността – това са моите кадрови промени“, посочи Герджиков.

Служебният премиер коментира, че е научил преди по-малко от 24 часа за това изслушване.

Цветан Цветанов
Цветан Цветанов Източник: БГНЕС

Във връзка с рокадите във властта заместник-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов заяви от трибуната на НС след изслушването на Герджиков, че

ГЕРБ и Обединените патриоти (ОП) ще направят ревизия на уволненията и назначенията на служебния кабинет и ще върнат справедливостта.

Цветанов обвини служебния кабинет в създаване на условия за „евентуални саботажи на бъдещото правителство“. „Няма друг служебен министър-председател, който да е направил толкова много уволнения“, подчерта Цветанов. Той попита какво отношение има към произвеждането на избори смяната на директорски бордове, на шефове на агенции.

Лиляна Павлова: Служебното правителство е виновно

Цветанов: Служебният кабинет ни отклонява от пътя

„Казахте, че нямате отношение към тези уволнения – това означава, че някой друг е разпореждал на министрите за тях, някой трябва да поеме политическата отговорност и да каже кой ги е разпоредил“, настоя Цветанов. Според него служебното правителство е обслужвало БСП. „Колкото по-рано този кабинет прекрати правомощията си, толкова по-бързо ще се върнем към добрите икономически резултати“, заяви Цветан Цветанов.

„Коалиционното правителство ще направи ревизия на тези назначения, за да гарантираме стабилността и да не бъде подложена държавата на натиск“, каза още председателят на групата на ГЕРБ.