Още по темата

„Две години правихме много компромиси. Като теглим чертата - партията загуби, държавата спечели”, заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

Той спешно свика събрание, за да разясни предизборните приоритети на ГЕРБ.

ГЕРБ: 1500 лв. заплати и доброволна военна служба

Изпращаме „Борисов“ 2 и Плевнелиев с недоверие

„Изказването на Герджиков от днес, че за няколко дни са направили повече отколкото ние с години, граничи с нахалство”, продължи Борисов. „Точно при Тройната коалиция за тунела „Ечемишка“ бяха дадени парите, те бяха съдени и после връщани”,

„Всички булеварди, метро, паркове са направени. От какво недоволстват хората? От това, че не можахме да направим всички хора съпричастни с направеното“, посочи той.

Борисов препоръча на Герджиков да надникне в съседната тръба на тунела да види какъв ремонт се прави.

„Много мразя някой да ме подпитва по този начин. Точно когато проф. Герджиков беше във властта, искаха да дадат магистрала „Тракия” на концесия, а сега българинът се вози без пари. Точно по времето на Тройната коалиция се дадоха пари за тунел „Ечемишка”, но нищо не се направи", подчерта Борисов.

Относно предизборната програма той коментира, че „за първи път направихме програма, която отчита направеното, възможностите, слабостите и там, където не можехме всички приоритети наведнъж да направим и това, което можем да надградим“.

По рано днес премиерът Огнян Герджиков след като инспектира тунел „Ечемишка” на АМ „Хемус” заяви, че „за 5 дни се свърши повече работа, отколкото за 5 години”. Спешният ремонт беше направен, след като преди дни в тунела загина жена заради паднало осветително тяло.

„Управлявахме в една такава коалиционна формула, където всеки се бори да е опозиционер, не да управлява, за да може всички пасиви да се трупат на ГЕРБ, а позитивите да си ги препише всеки, дори само идея да е дал”, сподели още Борисов.

„Всеки имаше идея за ограда по границата, но ние я направихме”, заяви той.

По думите му в България има най-малко бежанци от всички държави в Европа, ако не и в света.

„Благодарение на депутатите, те приеха закон, дадоха възможност хора в пенсионна възраст да охраняват границата и малките населени места”, добави Борисов.

Той посочи, че ГЕРБ планират да вдигнат пенсиите. „Много лесно ще се направи със събраните пари. В програмата на БСП пише само по темата за пенсиите, че ще ги преизчисляват на 2009 г. Ние също сме да се увеличат пенсиите и се увеличават с всяка година”.

„Много колеги дават за пример Румъния, но в последните дни те показват, че е тежко разединена нацията. Това генерира трайна нестабилност. Ние като малка нация, с това население, на прилична територия с всичките ѝ красоти, имаме редкия шанс, да бъдем консолидирана нация на фона на нашите съседи. В Сърбия и Косово нещата не вървят добре, една клечица им трябва, на Турция и Гърция. Досега само България във всички статистики има ръст на икономиката, най-малък риск за нестабилност. Трябва да сме големи глупци и политиците, и ние да допуснем да се дестабилизира направеното от всички нас”, заяви Борисов. „За това 2 години се опитвахме да бъдем максимално толерантни”.

Според Борисов икономиката е тръгнала нагоре и са построени множество заводи. Хората обаче са гласували срещу ГЕРБ, защото са недоволни от администрацията. Но с развитието на електронното правителство това ще се оправи. Като пример той посочи НАП, където вече може да се използва електронен подпис и да се приема данъчна декларация по електронен път.

За Русия, Борисов каза, че ГЕРБ винаги са били за прагматични и честни отношения. „Видяхте с преговори с Путин говорихме и махнаха лихвите, присъдени от Арбитража”, отчете лидерът на ГЕРБ и добави, че има ръст от 14% в стокооборота с Русия, в туристическия бранш се отчитат рекорден брой руски туристи, българските корабостроителници ремонтират руски кораби и т.н.

Борисов заяви също, че ГЕРБ нямат нито една медия, а използват „Фейсбук”. „Ще дойде ден, ще си говорим и с тях”, заяви той по адрес на медиите.