Още по темата

"Не виждам какво ще им попречи, ако турците решат дори да навлязат на наша територия. Ние в момента не можем да ги спрем, а не съм сигурен, че НАТО ще ни защити в този случай", коментира в в интервю за Агенция „Фокус“ политическият експерт и изборен анализатор проф. Михаил Константинов по повод референдума в Турция за конституционни промени, разширяващи правомощията на президента.

Ердоган обяви победа на референдума

„Турция за нашите мащаби е огромна държава. Тя е 10 пъти по-голяма от България и като население, и като икономика. Всяка нестабилност там е пряка заплаха за България. Не знаем какво ще се случи, ако се ожесточи войната в тези области, които наричаме Кюрдистан.

Ако от там се откъсне някакво парче от Турция, съвсем естествена реакция за едно изнервено турско ръководство е да посегне върху България. За съжаление, не можем да забравим примера с Кипър. Кипър е учебникарски пример за това как две натовски държави се сбиха помежду си и едната се настани в територия, контролирана от другата, въпреки че Кипър не е бил част от Гърция, но все пак това е считано от всички гърци за тяхна територия“, каза проф. Константинов.

Бивш генерален консул на България в Одрин: Гражданската война в Турция „чука на вратата“

По думите му официално отношенията между България и Турция са добросъседски и трябва да продължат да бъдат такива

„От друга страна не можем да не реагираме остро срещу всички опити за намеса в нашите вътрешни работи. Подкрепата за една етническа партия в България от страна на турската държава е абсолютно недопустима. Това, което видяхме, не бива да се повтаря. Още повече, че този експеримент следващия път може да излезе и „успешен“, допълни проф. Константинов.

Според него отношенията между България и Турция трябва да са добросъседски, партньорски по линия на НАТО, но категорично да не се допуска намеса на чужди сили в нашите вътрешни работи, специално на някои кръгове на Р Турция. „Те очевидно имат амбиции да подклаждат етнически проблеми в България“, добави още политическият анализатор. 

"Турция има един много тежък проблем –

неясното положение на страната в Европа. Не е ясно доколко Турция продължава да иска да стане член на ЕС. Тя по-скоро чака някой друг да я изхвърли от масата за преговорите, за да може още веднъж да обвини Европа за това. Например, тези дискусии, които са за връщане на смъртното наказание, означават тотален край на преговорите с Европа. По този въпрос Европа е категорична“, коментира проф. Константинов.

Ердоган обяви референдума като историческо решение и поиска нов

Как реагира Европа на референдума в Турция

Според него най-тежкият проблем за Турция е гражданската война – 15-20 млн. кюрди, които живеят на турска територия, които категорично искат автономия и последващо отделяне.

„Този проблем не е решим в близко време и не виждам как ще бъде решен в близко време по разумен начин. Кюрдите няма да отстъпят, а турската армия ще продължи да ги изтребва. Те ще продължат да правят атентати. Това е страхотна рана в сърцето на турската държава. Стои и конфликтът в Сирия“, допълни Константинов. По думите му основната цел на Турция в Сирия е да не допусне създаване на кюрдска държава.