Е ксперимент на NOVA показа, че няма няма разлика между качеството на определени храни, купени в България и същите, продавани в Западна Европа.
Сравнени са 8 продукта, продавани у нас и в мазини в три западноевропейски държави.
Експериментът е провокиран от изследване на Mинистерството на земеделието в Словакия, според което има разлики в качеството на продуктите, продавани в Източна Европа и в същите, продавани в западните страни.
Западните вериги продават на източноевропейците по-лоши храни
Изследването на NOVA e трябвало да установи има ли по-малко месо, повече мазнина и вода в колбасите за българския пазар, има ли по-малко белтъчини в млечните продукти и има ли по-малко какао в шоколадите.
От Германия са купени шунка, масло и шоколад. От Австрия - прошуто, друга марка масло и друга марка шоколад. А от Франция - шунка и сирене. Някои от марките са световни, други са собствени на големи вериги супермаркети.
"Резултатите са доста идентични, по-малко от 1% е в повечето случаи разликата, което наистина е изключително близки резултати", обясни химикът Иван Гивечев.
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!