Още по темата

Районната прокуратура в Хасково обяви, че се самосезира по публикации в медиите за наличието на уран в питейната вода на част от кварталите в града.

Проверката е възложена на областната дирекция на МВР - Хасково и се извършва с оглед на данни за престъпление - замърсяване на почвата и подземните води, с което стават опасни за хора или животни и растения или негодни за използването им за културно-битови, здравни, земеделски и други стопански цели.

В хода на проверката в следващите 20 дни ще бъдат назначени експертни справки, ще се изискат становища и информация от Министерството на здравеопазването, Районна здравна инспекция, Басейнова дирекция и ВиК – гр. Хасково за качеството и състоянието на питейната вода, както и за причините за евентуалното ѝ замърсяване.

Вчера стана ясно, че за проблема с питейната вода в града се е знаело от октомври миналата година.

Въпреки това решение за спиране на използването на замърсените с уран кладенци е взето едва на 7 април тази година, а здравното министерство е било информирано на 4 април.

От Басейнова дирекция обясниха, че не са подали сигнал по-рано, защото нямат задължение да следят качеството на питейната вода и резултатите са обявени, едва след като изготвили годишния си доклад. По закон пък здравните власти проверяват за радиоактивно замърсяване веднъж на пет години.

Все още не е ясно как уранът е попаднал във водата на Хасково. Засега се предполага, че източникът на замърсяването е естествен. Измерените стойности обаче са многократно над допустимите.

Измерената алфа активност във водата е била 1,37 милибекерела на литър при допустими 0,1, а уранът е 0,098 милиграма на литър при норма 0,03 милиграма.

На пресконференция вчера здравният министър Илко Семерджиев се опита да успокои хората в Хасково, като заяви, че след 2015 г. нормите за допустимото съдържание на уран във водата в ЕС са били намалени двойно. Той беше категоричен, че към момента няма опасност за здравето на жителите на града, тъй като замърсените водоизточници вече са изключени от водоснабдителната мрежа.