В егетарианците за виновни за затоплянето на климата, смятат учени от университета "Карнеги Мелън" в Питсбърг, щата Пенсилвания, цитирани от британски медии.
Много от най-разпространените зеленчуци, като марулята, изискват за производството им много повече ресурси за единица калория, в сравнение с бекона например.
Всичко това води до увеличаването на парниковите емисии в атмосферата на Земята, което води до опасното затопляне на климата. Преди дни в Париж 195 страни постигнаха споразумение за неговото ограничаване.
Екипът на проф. Крис Хендриксън, провел изследването, твърди, че връзката между хранителния режим на хората и околната среда е много сложна.
Така например отслабването на населението и стопяването на излишните килограми се отразява благотворно върху общото му здравословно състояние.
В същото време обаче здравословното хранене се отразява зле
на околната среда при осигуряването на съответната вегетарианска продукция.
Консумацията на повече плодове, зеленчуци и рибни изделия е свързано и с 38-процентно увеличение на разходите за енергия и с 10-процентен скок в използването на водни ресурси.
Парниковите газове също се покачват с 6 на сто.
Консумацията на марули води до три пъти повече изпуснати парникови газове в атмосферата, в сравнение с бекона, констатира екипът.
Производството на патладжани, целина и краставици е много по-пагубно в екологично отношение, отколкото това на свинското и пилешкото месо, заключават учените.
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!