Р едовната консумация на прекомерно количество сол с храната създава повишен риск от мозъчно-съдови заболявания и деменция, установиха американски учени.
Специалистите заключили, че злоупотребата със сол в разстояние на три седмици води до ендотелна дисфункция, намаляване на кръвотока в мозъка и когнитивни смущения, но не променя артериалното налягане.
7 неподозирани ползи за дома от лютия червен пипер
8 храни, които не се развалят с години
Хранителният режим с голямо количество сол увеличил количеството на т.нар. клетки Т-хелпери 17 (Т-помощници 17) в червата и произведените от въпросните клетки молекули интерлевкин 17. Било констатирано, че увеличеното съдържание на интерлевкин 17 в кръвотока е обусловено от негативното влияние на хранителния режим върху кръвообращението в мозъка.
До тези изводи учените стигнали в рамките на изследвания с мишки. Получените резултати обаче са в сила и за хората.
Световната здравна организация препоръчва приема на не повече от 5 грама сол в денонощието.
Резултатите от изследването са публикувани в Nature Neuroscience.
Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore
За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!