У чени оповестиха, че мозъкът естествено произвежда фруктоза - вид захар, свързана със затлъстяването и диабет тип 2, предаде ЮПИ.
Учени от Йейлския университет са на мнение, че следващи изследвания ще отговорят на въпроса как фруктозата влияе върху мозъка и хранителните навици.
Фруктоза се съдържа в плодовете, зеленчуците и редица готови храни.
По време на експерименти с осем здрави доброволци учените установили,
че глюкоза се е превърнала във фруктоза в мозъка.
"В рамките на изследването за пръв път доказахме, че е възможно да бъде произведена фруктоза в човешкия мозък", заяви ръководителката на на екипа Джанис Хуанг.
"След като показахме, че фруктозата в мозъка не се дължи на диетичната ѝ консумация, констатирахме, че фруктоза може да бъде генерирана от всяка

консумирана от нас захар. Това дава други измерения на познанията ни за ефекта от фруктозата върху мозъка", каза още Хуанг.
Кекс, който се приготвя без захар и миксер
В мозъка глюкозата изпраща сигнали за ситост, но това не се отнася за фруктозата.
До превръщането на глюкоза във фруктоза се стига също в други части на организма, отбелязаха учените.
"Това може да е един от механизмите, чрез който високото ниво на кръвната захар оказва вредния си ефект", поясни Хуанг.
Резултатите от изследването са публикувани в JCI Insight.
Вижте още любопитни факти за мозъка във видеото горе.
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!