У чени установиха, че млечни протеини, открити в естествено ферментирали храни, подобряват състоянието на сърдечносъдовата система у хората, съобщи ЮПИ.
Изследването е извършено с храни, които учени от университета Корея и националния университет Чонбук в Южна Корея обработили посредством т.нар. реакция на Майар. Става въпрос за химична реакция между аминокиселини и редуциращи захари, довела до създаване на нови химични съставки, които понижили нивата на лошия холестерол (липопротеините с ниска плътност) и триглицеридите у мишки.
Получените в лабораторна среда продукти вследствие на т.нар. реакция на Майар ферментирали с млечна киселина, преди да бъдат дадени на гризачите. Те вероятно са били под въздействие на защитен механизъм с антиоксидационен ефект, който регулира холестерола и метаболизма, отбелязват учените.
Според тях създадените в рамките на изследването им съставки, кръстени cMRP и F-cMRP, имат потенциала да допринесат за превенция на сърдечносъдови болести.
Резултатите от изследването са публикувани в Journal of Dairy Science.
Още здравни новини и съвети можете да намерите тук
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!