Хранителните масла във вероятно най-известния в света течен шоколад в бурканче - "Нутела" могат да изложат консуматорите на риск от раково заболяване, сигнализират от Европейския орган за безопасност на храните, но от италианския гигант за производство уверяват, че лакомствата им са безопасни и отказват да нанесат промени.
Въпросът за потенциалните рискове идва точно в момент, в който европейските власти се опитват да наложат натиск върху индустрията с палмово масло и да я убедят да категоризира някои хранителни мазнини и масла като канцерогенни.
Италианската сладкарската фирма „Фереро”, обаче, настоява, че съставката в течния шоколад не вреди на здравето, пише в. "Индипендънт".
Пред Ройтерс изтъкват и още една причина, заради която не желаят да заменят палмовото олио от състава на шоколадовото изкушение.
Вижте какви рискове крие консумацията на палмово масло тук
Защо шоколадът може да изчезне до няколко години
Според мениджъра по продажбите Винченцо Тапела, замяната на палмовото олио със слънчогледово ще промени вкуса на един от най-обичаните продукти в Италия и други страни по света и това ще повлияе на популярността му на пазара.
#Ferrero defends its use of palm oil, launches ad campaign to assure consumers #Nutella is safe https://t.co/zodRjcJhBO pic.twitter.com/2aBLt1MBYx
— Channel NewsAsia (@ChannelNewsAsia) 11 януари 2017 г.
Европейският орган за безопасност на храните обяви палмово масло за потенциално канцерогенно вещество през май 2016 г.
Дали потребителите трябва да спрат изцяло консумацията му, ще стане ясно по-късно тази година.
Въпреки това се очаква, че органът ще го забрани. Световната здравна организация към ООН и Агрикултурната организация също предупредиха потребителите за палмово масло и подкрепиха мерките на ЕОБХ за премахването му от съдържанието на храните.
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!