С ъдържащите се в бирата витамини от групата "В" допринасят за стимулиране функциите на централната нервна система, активизиране на обменните процеси в организма и по-ефективен разходна консумираната хранителна енергия.
Тези научни резултати бяха дискутирани на 10-тия Национален конгрес по хранене с международно участие във Варна в края на месец май тази година.
Във форума са участвали български и чуждестранни специалисти в сферата на физиологията и биохимията на храненето.
Данните представляват анализ на хранителната стойност и съответната медико-биологична оценка на десет вида българско пиво.
Високото количество витамини от група "В" в пивото спомага сърдечно-мозъчните дейности
При умерена консумация високото количество витамини от група "В" в пивото спомага сърдечните и мозъчни дейности.
С половин литър бира може да бъде доставен от 9 до 27,5 на сто от препоръчителния дневен прием на витамин В6, от 3,5 до 14,1 на сто - за витамин В2, и между 4,0 до 10,5 на сто - за витамин В3. сочат изследванията.
Около 50 на сто енергиен дял в бирата имат комплексните въглехидрати.
Те подпомагат изхвърлянето на токсични агенти, попаднали с храната в организма и имат благотворен здравословен ефект, сочат изследванията.
Съдържанието на тези въглехидрати варира между 4,85 - 7,40 g на 100 грама пиво, като с най-високи стойности са бирите с плодов вкус, както и тъмното пиво.
В същото време, тяхното съдържание в бирата е сравнително ниско и не влияе съществено върху енергийния хранителен внос в организма.
Изследването определя и количествата на белтъците и мазнините в българските марки от напитката.
Съдържанието на мазнините в бирата е с относителен дял по-малък от едно на сто от общата енергийна стойност или не повече от една килокалория в една халба /1 kсal в 500 ml/ бира.Белтъците са под 0,5 kсal в 500 ml. Поради нищожните количества мазнини и белтъци, малкото алкохол и въглехидрати, и високото съдържание на вода в пивото, консумацията на бира не води до трупане на излишни килограми при умерена консумация, твърдят експертите.
Усреднено, българските бири съдържат само 51,25 kсal на 100 ml продукт или 256 kсal на една халба. Най-ниска е калорийната стойност на безалкохолното, а най-висока на тъмното пиво.
За сравнение, експертите посочват, че 500 ml червено вино имат около 400 kсal, а повечето плодови сокове са с аналогично на бирата енергийно съдържание, т.е. около 250 kсal за 500 ml, заради по-големите количества захар.
Учените припомнят и факта, че бирата влияе още благотворно върху функциите на централната нервна система и има успокояващ ефект.
Аминокиселините в белтъчния състав на пивото от своя страна стимулират синтеза на ендорфини, известни като "хормони на щастието".
Бирата има и антидепресантно действие, но при едно задължително условие - да бъде консумирана в умерени количества
През миналата година компаниите - членове на Съюза на пивоварите в България, са вложили над 73 млн. лв. в капиталови инвестиции, сочат данни на браншовата организация.
През 2013 г. тези инвестиции са били 57 млн. лв. През 2014 г. компаниите са продали общо 4,8 млн. хектолитра пиво или 5 на сто по-малко спрямо 2013 г., когато те са били 5,1 млн. хектолитра (един хектолитър е 100 литра или 200 бири от половин литър).
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!