П редполага се, че кориандърът идва от Средна Азия и Южна Европа, но е познат от хилядолетия и в Азия и Ориента.
Среща се в диво състояние в Египет и Судан.
Той се споменава в древни санскритски писмени източници, доказващи употребата му като подправка преди повече от 5 хил. години.
Семена от кориандър са открити в египетските пирамиди.
Като подправка
В кулинарията се използват плодовете и листата на растенията.
В Индия и в арабските страни листата са толкова разпространена подправка, колкото е магданозът в Европа.
На тях се дължи характерният аромат на различни месни и зеленчукови блюда.
Смлените семена са основна съставка на всички видове къри. Със смлян кориандър се ароматизират и сладкиши, меденки и др.
Освен в кулинарията, кориандърът се използва и заради лечебните му свойства
Той повишава мъжката потентност, смята Диоскорид - гръцки лекар и автор на редица книги за лечебните свойства на растенията.
Основателят на научната медицина Хипократ го предписвал като медикамент, но също така е препоръчвал с него да се ароматизират вината.
Листата от кориандър влияят благотворно на кръвоносните съдове и имат противомикробно действие.
Научете още за:
Истината за червената боровинка
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!