Х иляди семейства рискуват хранително отравяне, като размразяват коледните си пуйки на неподходящо място – като ваната или бараката в градината, пише в. "Дейли мейл".
Оказва се, че 69% от британците, които купуват замразена пуйка за коледните празници, я размразяват на неподходящото място. Само една четвърт от британците размразяват птицата при подходящите условия в хладилника, показва изследване на британската агенция за хранителни стандарти.
Хората, които размразяват пуйката в неохладена среда, може да предизвикат разпространението на опасни бактерии.
Една такава бактерия е кампилобактер, която най-често се свързва с хранително отравяне и предизвиква около 280 000 отравяния годишно, 100 от които са с фатален край. Бактерията кампилобактер обикновено се среща в стомашно-чревния тракт на птиците.
Неправилното приготвяне на пуйката за коледната вечеря може да направи храната да изглежда добре и да бъде вкусна, но може и да е риск за здравето.
Специалистите съветват да се следват указанията за приготвяне, описани на опаковката на пуйката. Тя трябва да се размрази в хладилника или на хладно място, за да се забави развитието на опасни бактерии.
Птицата трябва да бъде покрита или в оригиналната опаковка, или в контейнер на дъното на хладилника, където да се събират течностите, образували се при размразяване. Това се прави с цел да се избегне разпространението на опасни бактерии.
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!