Авокадото е изумителен плод заради здравословните си ползи и специфичния си вкус.
Източник е на голямо количество каротеноиди. Макар че се счита, че каротеноидите се намират основно в яркооранжевите или червените зеленчуци, авокадото със своя зелен цвят е притежател на дълъг списък от каротеноиди.
Най-голямата концентрация на каротеноиди се намира в тъмнозелената част, която е точно под кората. Ето защо най-удачният метод е да разрежете авокадото на две дълги половини, да махнете костилката и да изгребете вътрешността с лъжица.
А за какво е полезно още - научаваме в новото видео от канала "Баба знае" във Vbox7.com:
Подпомага сърдечно-съдовата система
Авокадото подпомага сърдечно-съдовата система. Може да комбинирате авокадото с рибено масло в салати и сандвичи. А защо не и сандвич с авокадо и риба?
Този плод е пълен с омега 3 и 6 мастни киселини. В 150 г сурово авокадо има 165 мг омега-3.
Подходяща храна за бебета и малки деца
Авокадото, заради хранителния си състав, е подходяща храна за бебета и малки деца. Богато е на протеини и мазнини и почти липсват захари.
Отделно от това меката консистенция на зрялото авокадо е много лесна за намачкване.
Помощник на красотата
Олио от авокадо може да се използва в сферата на красотата – за да подхрани кожата.
Намачкано авокадо помага за торбичките под очите и е чудесна маска за лице, която овлажнява и подхранва кожата.
Вижте една маска с авокадо тук:
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!