И ма толкова много видове супа, че е лесно да забравим за класическата пилешка супа. Това е грешка, защото тя е наистина чудесна храна, особено през студените месеци, освен това е доказано, че помага да се преборим с онези досадни зимни настинки.
Има пилешка супа за всеки вкус и имаме рецепти, които го доказват. От класическа, през пикантна до френска - имаме цялата гама от вкусове, а ако вашата любима я няма, напишете ни рецептата и ние ще я добавим.
Пилешка супа с гъби и праз
2 цели пилешки бутчета
1 стрък целина
1 глава лук
1 дафинов лист
2 стръка праз лук
250 г едри печурки
150 мл животинска сметана
30 г краве масло
1 с. л. брашно
сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
Пилешките бутчета се слагат в тенджера, заедно с нарязаната на четири глава лук и дафиновия лист и се заливат с 2 л вода. Варят се на слаб огън, под капак, до готовност на месото – около 1 час – като периодично се отпенва.
След това бульонът се прецежда. Бутчетата се почистват от кожата, обезкостяват се и месото се нарязва на кубчета.
Празът се реже на тънки кръгчета. Целината се почиства с белачка и се нарязва на кубчета. Гъбите се почистват и също се режат на кубчета.
Празът и целината се сотират в маслото. Когато омекнат, се слагат гъбите и се запържват. Сипва се брашното. Налива се бульонът и се готви, докато гъбите омекнат. Добавя се пилешкото месо.
Овкусява се със сол и черен пипер и се налива сметаната. По желание супата се гарнира с наситнен магданоз.
Супа в хлебче за начинаещи готвачи
Пилешка супа със застройка
300 г бяло пилешко месо
2-3 големи картофа
1 глава лук
2 моркова
25 г масло
фиде
сол и черен пипер на вкус за застройката:
1 яйце
2 с. л. оцет или лимон
Начин на приготвяне:
Лукът и морковите се наситняват и се запържват за кратко в маслото. Нарязваме пилешкото и картофите на кубчета. Прибавяме към запържените зеленчуци, доливаме вода и оставяме да се вари, до готовност.
Малко преди да свалим от огъня, добавяме и фидето (кой колкото иска, вкъщи обичаме с повече фиде). Когато и фидето е сварено, оставяме супата да поизстине и застройваме с разбитото с оцет или лимон яйце.
Пилешка супа с тиквички
2 цели пилешки бутчета
2 тиквички (тъмнозелени, дребни)
3 глави лук
1 стрък стеблена целина
1 морков
1 скилидка чесън
2 стръка мащерка (+ за сервиране)
80 г дребна паста (мидички)
30 мл зехтин
сол и черен пипер на вкус
Бутчетата се сваряват в подсолена вода, заедно с мащерката и 1 глава лук, нарязана на едро. Бульонът се прецежда, месото се почиства от кожата и костите и се реже на едро.
В загрят зехтин се запържват почистените и нарязани на ситно моркови, целина, лук и чесън. Към тях се налива бульонът и се варят, докато омекнат. Посолява се.
Тиквичките се нарязват по дължина, почистват се от сърцевината и се нарязват на парчета. Пастата и тиквичките се прибавят към супата.
Когато пастата се свари, се слага и пилешкото месо. Вари се още 1–2 минути и се сервира с листенца мащерка.
Пилешка супа със зеленчуци и нудли
Люта пилешка супа
150 г яйчени нудли
400 г пилешко филе
2 стръка пресен лук
150 г замразен грах
200 г тофу
1 глава лук
4 скилидки чесън
150 мл олио
1 л пилешки бульон
3 чушлета „Пеперончино“
50 мл светъл соев сос
1 ч. л. царевично нишесте
Главата лук се нарязва на ивици. Месото се нарязва на жулиен. Чесънът се наситнява. В около 50 мл от олиото се запържва лукът, прибавят се чесънът и пеперончините. Слага се месото, когато побелее, се сипват 300 мл вода.
Налива се пилешкият бульон, кипва се, прибавя се грахът и се оставя се 2-3 минути на огъня. Слагат се нудлите и щом набъбнат, се изключва котлонът.
В купа се разтваря нишестето с 2 с. л. вода, прибавя се соевият сос. Сипва се в супата и се разбърква. Тофуто се нарязва на кубчета и се пържи в останалото олио. Пресният лук се реже по диагонал.
В купички за супа с щипка се слага от нудлите, след това с черпак се сипва от супата, поръсва се с тофуто и се украсява с пресен лук.
Френска пилешка супа
8 долни пилешки бутчета
2 големи картофа
3 големи моркова
3 стръка праз
4 стръка селъри
1 с. л. дижонска горчица
2 ч. л. сух естрагон
1/2 ч. л. индийско орехче
сол и бял пипер на вкус
Пилешките бутчета се заливат с 2,5 л студена вода. Варят се до готовност, като се отпенва. Бутчетата се изваждат, обезкостяват се и месото се нарязва.
Бульонът се прецежда и се връща в тенджерата. Морковите, картофите и селарито се обелват. Нарязват се на едри парчета, празът също се почиства и се нарязва.
В бульона се слагат горчицата, индийското орехче и естрагонът. Добавят се зеленчуците. Овкусява с бял пипер. Съдът се връща на котлона, похлупва се и се оставя на умерен огън, докато зеленчуците омекнат.
После се връща месото и супата се посолява. Кипва се и се сваля от огъня. Поднася се с листенца от стръковете селъри.
Гледайте още от "Бон Апети" в NOVA PLAY
Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.
За още любопитно съдържание последвайте страницата ни в Instagram.
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!