П охапването на тиквени семки и семена от чия подобрява настроението много повече, отколкото всяка друга храна, сочат данните от ново проучване, пише в. „Дейли мейл“.
Консумацията на семена и бобови растения се оказва по-благотворна за настроението, отколкото тортите и шоколадите.
Оказва се обаче, че седем от десет жени и един от двама мъже посягат към захарните изделия, когато са стресирани или искат да се почувстват по-щастливи.
Едва един от седем човека избира плодове, зеленчуци или пълнозърнести храни, за които се смята, че помагат в борбата със стреса в ежедневието и подобряват лошото настроение.
Резултатите от проучването, в което са участвали 2000 души, сочат, че повечето хора посягат към храна, когато се чувстват потиснати, а едва 28% от тях се обръщат към близки и приятели за емоционална подкрепа.
Специалистите предупреждават, че хората сами проправят пътя си към лошото настроение, като консумират захарни изделия и бързи храни, когато са стресирани.
Оказва се, че тиквените семки и семената от чия оглавяват списъка на храните, които стимулират усещането за щастие.
Списъкът е съставен от диетолога Сара Шенкър и специалиста по психология на храненето Кристи Фъргюсън.
Останалите продукти в топ 10 са сьомга, ориз, киноа, нахут, кокос, аспержи, спанак и боб.
Според данните от проучването мъжете по-често от жените консумират стимулиращи настроението храни – като овес, киноа и кафяв ориз – когато се чувстват стресирани.
Жените пък е два пъти по-вероятно да решат да подобрят настроението на свой приятел или колега, като му подарят шоколад или бисквити, което реално даже може да влоши ситуацията, обясняват авторите на проучването.
Вижте и кои са най-полезните за здравето ни ядки.
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!