„Бяла неделя“ не е от онези бързи и лесни торти, които сръчните домакини приготвят между другото.
За нея са необходими 3 часа и купчина мръсни съдов, но крайният резултат винаги превръща делника в празник.
Изпробвайте рецептата с един помощник и ще съкратите усилията на половина
Необходими продукти:
за блата:
200 г захар
180 г брашно
30 г какао
10 г бакпулвер
10 яйца
краве масло за намазване
за захарния сироп:
200 г захар
за млечния крем:
450 мл прясно мляко
50 мл вино „Марсала“
150 г захар
120 г краве масло (меко)
40 г царевично нишесте
40 г брашно
3 жълтъка
за сметаната:
600 мл животинска сметана
80 г захар
1 шушулка ванилия
за кроканта:
200 г печени лешници със сол
170 г захар
за украса:
80 г бял шоколад
20 г черен шоколад (60%)
30 мл животинска сметана
1 ч. л. олио
Начин на приготвяне:
Яйцата за блата се разделят на жълтъци и белтъци. Жълтъците се разбиват с 50 г от захарта. Белтъците се разбиват на сняг с останалата захар и постепенно се добавят към жълтъците, като внимателно се разбърква.
Какаото, брашното и бакпулверът се смесват и се пресяват. Прибавят се към сместа, като внимателно се разбърква с шпатула. Полученото пандишпанено тесто се излива в две форми за торта с диаметър 24 см, дъното и стените на които предварително са намазани с масло и покрити с пергаментова хартия. Блатовете се пекат 25 минути в загрята на 180 градуса фурна, с вентилатор. Охлаждат се.
От захарта и 300 мл вода се сварява не много гъст сироп. Оставя се да се охлади.
Жълтъците за крема се разбиват с брашното, нишестето и виното. Млякото и захарта се кипват, налива се и сместа с жълтъци и кремът се бърка на умерен огън, докато се сгъсти.
След това се прехвърля в купа, покрива се с фолио и се оставя да се охлади. Охладеният крем се разбива с миксер и в него постепенно се прибавя мекото масло.
Захарта за кроканта се карамелизира, в нея се изсипват накълцаните лешници, разбъркват се и топлият крокант се разстила върху силиконов килим. Оставя се да се втвърди.
Втвърденият крокант се натрошава на ситно. Студената сметана се разбива със захарта и семенцата от ванилията, докато стане гъст крем.
Всеки блат се реже хоризонтално на три. Върху метална основа за торти се поставя един блат. Стените на ринга се покриват с хартия за печене. Блатът се сиропира добре, намазва се с млечен крем и се поръсва обилно с крокант.
Отгоре се поставя втори блат, сиропира се, намазва се със сметана и се поръсва се с крокант. Тортата се реди по този начин, като се редуват кремовете, докато свършат всички продукти. Завършва се със сметана, като част от нея се заделя за зафилване. Прибира се за 8 часа в хладилник.
Охладената торта се маже със заделената сметана тънко. Черният шоколад се разтопява и се смесва с олиото.
Белият шоколад също се разтопява и се разбърква със затоплената сметана. Тортата се залива с белия шоколад, така че да се разтече леко по стените.
Черният шоколад се слага в пош и с него оформят ивици. С помощта на шишче се правят характерните шарки.
Още лесни рецепти за торта:
Нова рецепта за почитателите на френската селска торта
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!