Д нес кулинарните експерти от „Бон апети“ ни предлагат да приготвим изящна солена торта. Рецептата изисква повече време, както и подобава за специален повод.
Вижте как да зарадвате гостите си на следващия семеен празник.
Необходими продукти:
за палачинките:
300 мл прясно мляко
150 мл газирана вода
200 г брашно
30 г краве масло (+ за намазване)
2 яйца
1/2 ч. л. захар
1/2 ч. л. сол
за плънката с телешко:
400 г телешки джолан (без кост)
200 г домати на кубчета (от консерва)
1 стрък стеблена целина
1 скилидка чесън
1 малка глава лук
1 морков
2 стръка мащерка
1 дафинов лист
1 с. л. олио
1/4 ч. л. черен пипер на зърна
сол и черен пипер на вкус
за плънката със спанак:
150 г бланширан спанак
50 г краве масло
30 г сушени домати
2 скилидки чесън
1/4 връзка магданоз
1 щипка индийско орехче
сол и черен пипер на вкус
за плънката със сирене:
300 г сирене „Крема“
1 печена червена чушка
1 скилидка чесън
1 стрък мащерка
сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
Джоланът се поставя в тенджера, залива се с вода, колкото да го покрие и се слага на умерен огън. Щом кипне, се отпенва. Добавят се нарязаните на едро морков, лук и целина. Подправя се с дафиновия лист и зърната черен пипер. Вари се на тих огън до готовност – 3–4 часа.
След това месото се наситнява и се овкусява със сол и черен пипер, а бульонът се прецежда и се редуцира наполовина.
Чесънът се смачква и се запържва в олиото. Наливат се доматите, пуска се мащерката и се сосът се оставя на слаб огън, докато се сгъсти. Пасира се и се охлажда.
Сушените домати и чесънът за спаначената плънка се наситняват и се запържват в сгорещеното масло.
Добавя се спанакът и се готви 2–3 минути. Овкусява се със сол, черен пипер, индийско орехче и накълцан магданоз. Изважда се и се накълцва.
Чушката за третата плънка се нарязва на малки кубчета, чесънът се стрива на паста, а мащерката се наситнява. Разбъркват се добре със сиренето и се овкусява със сол и черен пипер.
Брашното, млякото, газираната вода, яйцата и разтопено масло се разбиват, докато се получи гладко тесто за палачинки. Овкусява се със солта и захарта.
В намазан с масло тиган се приготвят палачинки.
Една трета от тях се намазват с домати и се поръсват с месото. Навиват се стегнати рула.
Друга част се поръсва със спанак и се навиват стегнати рула. Останалите се мажат със сместа със сирене и също се навиват на рула.
Подреждат се във форма за печене терин, покрита със стреч фолио.
Заливат се с редуцирания бульон и се оставят да престоят 2–3 часа в хладилник.
Готовият терин се нарязва и се сервира.
Във видеото вижте още как да приготвите кюфтета в доматен сос.
Вижте още свежи летни предложения:
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!