М агданозът е една от най-разпространените подправки у нас.
Преди да бъде използван в кухнята, той е употребяван и в медицината. Така например в древността магданозът бил използван от римляните за лекуване на бъбречни заболявания.
Дори и днес листата и корените му се използват при възпаление на бъбреците и пикочния мехур, хепатит, камъни в бъбреците и жлъчката. Облекчава уринирането особено при възрастни мъже с хипертрофия на простатата.
Седем билки, които можем да отглеждаме вкъщи
Полезно: Как да съхраняваме ароматни подправките
Магданозът подпомага дейността на сърцето и кръвообращението.
Калият, който се съдържа в него, понижава високото кръвно налягане. А високото съдържание на желязо подпомага за производството на червени кръвни телца. Благодарение на фолиевата киселина, се препоръчва за предпазване от болести на сърцето.
В миналото при астма се е препоръчвал чай от магданоз, а с отварата от семената са били третирани паразити и въшки в косата.
Друг популярен ефект на магданоза е върху зрението.
Прясно изцеденият сок помага при възпаление на роговицата и на очния нерв. Ако се приготви сок от магданоз и цикория, той облекчава възпалените очи. Пресният магданоз стимулира апетита и повишава тонуса.
В козметиката магданозът се използва за избелване на петна и лунички по лицето.
Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.
За още любопитно съдържание от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!