В студените месеци от годината комбинацията боб със зеле е често срещана на родната трапеза.
Затова и всеки има своя собствена рецепта за приготвянето му, днес ви предлагаме една малко подобрена бабина рецепта, но гарантираме, че под хлебните трохи се крие нещо с добре познат вкус.
Необходими продукти:
500 г зрял боб
1 глава прясно зеле (малка)
4 стръка праз
4 скилидки чесън
2 моркова
1 корен пащърнак
2 с. л. доматен концентрат
2 с. л. зехтин
1 с. л. червен пипер
1/2 с. л. копърово семе
сол на вкус
за трохите:
4 филии хляб
1/2 връзка магданоз
2 скилидки чесън
70 мл студено пресован зехтин
1 ч. л. сух риган
сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
Бобът се накисва за една нощ във вода, отцежда се, залива се с чиста вода и се вари до готовност, като първата вода се изхвърля. Около 400 мл от водата от варенето се запазват.
Зелето се реже на тънки ивици. Осолява се и се намачква добре. Отцежда се от отделилата се вода.
Пащърнакът, празът, чесънът и морковите се режат на ситно и се запържват. Добавя се зелето и се готви около 5 минути.
Сипват се доматеният концентрат и червеният пипер. Прибавя се бобът, заедно с 400 мл от водата, в която се е варил. Овкусява се със сол и копърово семе.
Хлябът за трохите се смила с магданоза, ригана, чесъна, зехтина, сол и черен пипер. Ястието се прехвърля в гювеч, поръсва се с трохите и се запича за около 40 минути в загрята на 180 градуса фурна.
Не забравяйте: Фурната не се загрява предварително, защото има опасност глиненият съд да се спука.
Вижте последните ни кулинарни предложения:
3 бисквитени торти, които се приготвят за нула време
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!