Н яма нищо по-хубаво от това в края на работния ден цялото семейство да седне на масата и да сподели домашната вечеря.
Но когато част от членовете на това семейство са малки деца, идиличната картина рядко може да бъде постигната.
И за да не се мръщят малчуганите с молби за зърнена закуска или филийка с нещо вместо вечеря, изпробвайте нашите кулинарни предложения, които ще допаднат както на децата, така и на родителите им.
Пилешки кюфтенца с кашкавал
200 г пилешко филе
300 г пилешка пържола от бут (без кожа)
1 глава лук
2 филии бял хляб
2 скилидки чесън (по желание)
1 ч. л. суха мащерка
1 яйце
150 г кашкавал
сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
Пилешкото месо се смила на кайма. Прибавят се настърганата глава лук, стритият на паста чесън, сол и черен пипер на вкус, яйцето, настърганият кашкавал, накиснатият във вода и отцеден хляб и мащерката. Замесва се кайма.
От нея се оформят малки кюфтенца, слагат се в тава с незалепващо покритие или покрита с пергаментова хартия и се пекат около 15 минути в загрята на 220 градуса фурна.
Зеленчукова крем супа за децата
Магданозена супа с топчета
300 г стеблена целина
300 г кайма смес
1 л пилешки бульон
1 картоф
1 глава лук
2 скилидки чесън
2 дафинови листа
2 връзки магданоз
4 стръка мащерка
1 яйце
2 с. л. зехтин
2 филии бял хляб
сол и черен пипер на вкус
Целината се обелва и се нарязва на кубчета. Лукът и чесънът се наситняват. Зеленчуците се запържват в зехтина.
Когато омекнат, се слагат дафиновите листа, половината от стръковете магданоз и обеленият и нарязан наедро картоф.
Налива се бульонът и се готви, докато всички зеленчуци омекнат. Дафиновите листа се отстраняват, супата се овкусява със сол и черен пипер, и се пасира.
Каймата се смесва с предварително накиснатия и отцеден хляб, яйцето, накъсаната мащерка, сол и черен пипер на вкус. От сместа се оформят малки топчета и се пускат в горещата супа.
Вари се на слаб огън, до готовност на топчетата. Накрая се прибавя останалият наситнен магданоз и се поднася.
Как да приготвим два вида пица за няколко минути
Чушки бюрек
6 чушки (червени или зелени)
400 г краве сирене
2 яйца
400 г брашно
250 мл олио
Начин на приготвяне:
Изпечете чушките и ги обелете. Почистете ги от дръжките и семките.
Сиренето се натрошава наедро, добавя се яйцето и 1 с. л. брашно, и се разбърква.
Сместа се разделя на шест равни части и с нея се пълнят чушките.
Мазнината се загрява в тиган, чушките се овалват в брашно и се пържат на средна температура, като се обръщат от двете страни.
Макарони със сирене на фурна
500 г макарони
300 г овче сирене
600 мл прясно мляко
350 г захар
125 г масло
5 яйца
1 ванилия
Начин на приготвяне:
Макароните се варят 12 минути, след което се отцеждат и се слагат в намазана с масло тава. Сиренето се натрошава и се поръсва равномерно върху макароните.
Яйцата се разбиват и към тях се добавят млякото, захарта и ванилията. Макароните се заливат с получената смес. Маслото се нарязва на тънки парчета и се нарежда равномерно отгоре.
Макароните се пекат 40 минути в предварително загрята на 220 градуса фурна.
Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.
За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!