Т ортата върви ръка за ръка с празненствата: торта за рожден ден, сватбена торта, за дипломиране или годишнина. Има нещо, което прави този десерт по-специален от останалите сладки изкушения. Дали заради времето, което отнема приготвянето или просто заради глазурата.
Повечето торти са запазени за точно определен повод, но ние открихме няколко толкова апетитни, че трябва да се приготвят и ядат по всяко време – за предпочитане често и през цялата година.
Торта „Империал“
за блатовете:
220 г захар
20 г царевично нишесте
10 г бурбонска ванилова захар
5 белтъка
2 с. л. лимонов сок
за крема:
400 г краве масло (със стайна температура)
200 г пудра захар
150 г печени бадеми
10 г бурбонска ванилова захар
60 мл бренди
5 жълтъка
за украса:
100 г печени бадеми
Начин на приготвяне:
Белтъците се разбиват на сняг със захарта и ваниловата захар. Прибавят се нишестето и лимоновият сок и се разбърква внимателно.
Сместа се разпределя в две плитки тави, с хартия за печене на дъното, като се заравнява.
Блатовете се пекат (сушат) 2 часа и 30 минути в загрята на 120 градуса фурна, с вентилатор – трябва да са хрупкави. Охлаждат се.
Жълтъците се разбиват на водна баня със 100 г от захарта и брендито, до получаването на гъст крем, който се оставя леко да се охлади. Останалата захар се разбива много добре с маслото и ваниловата захар, с помощта на миксер.
Охладеният крем от жълтъци се налива към масления и се разбърква, до получаване на еднородна смес. Бадемите се смилат и се разбъркват с крема.
Охладените блатове се разрязват на четири. Мажат се с крема и се подреждат един върху друг. Отстрани също се намазва с крем.
Тортата се оставя в хладилник за 6 часа. Украсява се с накълцани бадеми.
3 бисквитени торти, които се приготвят за нула време
Тайната технология за приготвяне на „Бяла неделя“
Бяла торта „Гараш“
за блата:
8 белтъка (на стайна температура)
200 г орехи
160 г пудра захар
2 с. л. брашно
1 ванилия
1 щипка сол за крема (бял ганаш):
400 г бял шоколад
80 г краве масло
200 мл животинска сметана
1 с. л. светъл ром за гарниране:
100 г бял шоколад
1 ч. л. олио (+ за намазване)
50 г сурови белени шамфъстъци
Начин на приготвяне:
Орехите се смилат много фино. Прибавят се брашното и ванилията и се смила отново. Белтъците се разбиват на сняг с щипка сол, като към тях, на няколко пъти, се сипва и захарта.
Ореховата смес се добавя към белтъците и се разбърква внимателно. Форма за торта с диаметър 24 см се покрива с пергаментова хартия, която се намазва с олио.
Сипва се 1/4 от тестото за блата, заравнява се и се пече около 10 минути в загрята на 180 градуса фурна.Така се изпичат и останалите три блата, изваждат се, оставят се леко да се охладят и внимателно се отделят от хартията.
Шоколадът за крема се сипва в купа. Сметаната се загрява заедно с рома и шоколадът се залива с нея, като се бърка, докато шоколадът се разтвори. Накрая се прибавя и нарязаното масло и се оставя, да се охлади.
Блатовете се заравняват и се подреждат един върху друг, като кремът се разпределя между тях и се завършва с крем. Тортата се оставя в хладилник поне за 4 часа – да стегне.
Глазурата се приготвя като белият шоколад се разтопява и се смесва с олиото.Тортата се залива с глазурата, декорира се с накълцан шамфъстък и се оставя да престои, докато глазурата се втвърди.
Торта с шоколад, ягоди и сметана - за истински класици
Как да приготвим торта без брашно
Торта „Шварцвалд“
за блата:
90 г брашно
6 яйца
200 г захар
60 краве масло
50 г какао на прах
1 пакетче бакпулвер
1 щипка сол
1 ванилия за крема:
800 г заквасена сметана
250 мл сладкарска сметана
160 г пудра захар за пълнежа:
600 г череши
150 мл бренди
100 г захар за украса:
50 г черен шоколад
50 г бял шоколад
6 череши
Начин на приготвяне:
Брашното, какаото, бакпулверът, ванилията и солта за блата се пресяват в купа. В друга купа се разбиват с миксер яйцата и захарта, поне 10 минути. Към тях се налива разтопеното масло и се разбърква леко.
Сухите и течните съставки се смесват, разбърква се с шпатула. Тестото се излива във форма за торта (с диаметър 26 см), с пергаментова хартия на дъното.
Пече се в загрята на 180 градуса фурна, с ветилатор, за около 30 минути. След това се охлажда и се нарязва на три равни части.
Черешите се почистват от костилките и се мариноват в алкохола и захарта поне за 2 часа, за да поемат аромата. (Най-добре е да ги накиснете от предната вечер). След това се отцеждат, а течността се запазва.
Заквасената сметана за крема се разбива закратко с миксер заедно с пудрата захар. Смесват се с отделно разбитата до пухкава пяна сладкарска сметана.
Единият блат се поставя като основа във форма и се напоява с част от течността, в която са киснати плодовете. Отгоре се разпределя един слой крем, след това половината от плодовете и отново малко крем. Следва вторият блат, сироп, част от крема, останалите плодове, малко крем.
Покрива се с последния блат, който също се напоява, намазва се с крем, като част от него се запазва стените на тортата. Тортата се прибира в хладилник за 4 часа.
В отделни съдове се разтопяват белият и черният шоколад за декорацията. Върху пергаментова хартия се нанасят в четка линии от белия шоколад, отгоре се маже плътно с разтопения черен шоколад. Оставя се в хладилник хубаво да стегне.
Тортата се освобождава от формата и стените се зафилват със заделения крем. Шоколадовата декорация се начупва и се лепи по стените на тортата.
Останалата начупена декорация се поставя в средата на тортата легнала. Около нея се поставят черешки.
Вижте още сладки предложения:
Как да си приготвим вкусни арменски сладки
Сладки с шоколад - лесна и вкусна рецепта (видео)
Десерт, който и деца могат да приготвят
Гледайте още от "Бон Апети" в NOVA PLAY
Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.
За още любопитно съдържание последвайте страницата ни в Instagram.
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!