Б ританска диетоложка сравни коледните менюта на различни народи, шестте държави, където приготвят най-здравословната празнична трапеза.
На първо място в класацията и е Полша
На Коледа поляците слагат на масата борш, шаран и компот от сушени плодове. Тези храни са леки и не натоварват стомаха.
На второ място са австралийците и новозеландците. В Австралия и Нова Зеландия храната на Коледа също е лека, защото има много салати и морска храна. Десертът обикновено е торта Павлова и пресни плодове. Месо също се сервира, но студено, с боровинков сос.
Френското коледно меню е по средата на класацията
То е с гъши дроб, петел, сирене, коледен сладкиш - все тежки храни, макар да има и салата.
Трапезите в Испания и Германия са по-скоро нездравословни, с тежки меса, колбаси, картофи и сладкиши. Затова те заемат четвъртото място в списъка на Кристина Мерифийлд.
На последните две места в класацията са британците и американците
Британците и американците ядат пуйка с картофи и сос. Поднасят и зеленчуци, но това е единствената полезна храна на трапезата. Британците понякога предпочитат печено прасенце, а американците печено телешко или свинско.
Британците задължително поднасят и коледен пудинг, който е много калоричен. Американците предпочитат пай с тиква, но може да сервират и пудинг със сливи или класическия коледен пудинг.
Как да не прекаляваме по празниците
Кристина Мерифийлд препоръчва първо да си сипваме салати и зеленчуци, а след това месо и пържени храни. Добре е преди да седнем на масата, да не похапваме мазни и сладки неща.
Алкохолът трябва да е по-малко. Освен че е калоричен, той увеличава апетита.
Десертът е по-добре да е съвсем малко като количество. Ако има плодове, те са за предпочитане.
Освен храната, е важно как изглежда масата за празника. Вижте едно предложение за подредба на трапезата във видеото горе.
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!