Н е е тайна, че 14 февруари е една от най-скъпите вечери в годината, за да се храните в ресторант. Тъй като се пада в сряда тази година, сме подбрали бързи и вкусни рецепти, с които ще се насладите на празника без да прекарате часове в кухнята.
И за да няма недоволни ви предлагаме рецепти, които подхождат за който и празник да изберете - с вино и шоколад.
Салата от кореноплодни зеленчуци (15 минути)
2 моркова
1 ябълка „Грени Смит“
1 черна ряпа
1 алабаш
5 стръка мента
1 с. л. печен сусам
сол на вкус
50 мл зехтин
2 с. л. сусамово олио
1 с. л. мед
сокът от 1 лайм
Начин на приготвяне:
Ряпата, алабашът, морковите и ябълката се обелват. Черната ряпа се настъргва на едро ренде.
Морковите се режат на тънки шайби, а ябълката и алабашът - на тънки ивици. Всичко се смесва в купа, добавя се и накъсаната мента.
Медът се смесва със сока от лайм, сусамовото олио и зехтина. Разбърква се, така че да се получи емулсия.
Салатата се овкусява с дресинга. Посолява се и се поднася поръсена със сусам и листа мента.
6 вкусни и здравословни ястия в една купа
Свински котлети с винен сос (30 минути)
4 дебели свински котлета
200 мл вино
1 връзка магданоз
4 скилидки чесън
100 г крем сирене
40 г краве масло
30 мл зехтин
брашно за овалване
сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
Котлетите се режат през средата към костта, като пеперуда. Овкусяват се със сол и черен пипер отвътре и отвън. Две скилидки чесън се стриват на паста с малко сол и се смесват с крем сиренето и наситнения магданоз.
Пържолите се намазват с тази смес от вътрешната страна и се затварят. Ако е необходимо, се защипват с клечки или шишчета.
Котлетите се овалват в брашно и се пържат от двете страни до златисто в сгорещения зехтин. Добавят се и останалите две, леко смачкани, скилидки чесън и се запържват.
Налива се виното и се оставя да се редуцира на слаб огън. Котлетите се изваждат от съда. Сосът от тигана се прецежда. Към него се слага студеното масло и се разбърква. Готовите котлети се поливат със соса.
3 бисквитени торти, които се приготвят за нула време
5 от най-страхотните рецепти с течен шоколад
Шоколадов кейк с бял течен център (30 минути)
100 г краве масло (+ за намазване)
100 г черен шоколад
60 г бял шоколад
60 г пудра захар
60 г брашно
2 яйца
2 жълтъка
какао за поръсване
Начин на приготвяне:
Маслото и черният шоколад се разтопяват на водна баня. Яйцата, жълтъците и захарта се разбиват добре, към тях се наливат разтопените шоколад и масло и се добавя брашното. Разбърква се добре, така че да се получи хомогенна смес.
Алуминиеви форми за крем карамел се намазват с масло и се поръсват с какао. Тестото се разпределя в тях.
Във всяка форма се слагат няколко парчета бял шоколад, като се притискат леко навътре. Формите се прибират в хладилник за 1 час. След това се изваждат и десертът се пече около 8–10 минути в загрята на 180 градуса фурна, с вентилатор.
Изважда се от формите, обръща се в чинии и по желание се гарнира с топка сладолед.
Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.
За още любопитно съдържание последвайте страницата ни в Instagram.
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!