5

В еликден е на само християнски, но и кулинарен празник затова и козунакът е толкова важен. Той трябва да е пухкав, ароматен и най-важното - в големи количества.

В ГАЛЕРИЯТА ВИЖТЕ КАК ДА ПРИГОТВИТЕ ЗАЙЧЕ ОТ КОЗУНАК

Приготвянето му изглежда сложна задача, но ако следвате основните принципи, всички на трапезата ще останат възхитени от вас.

- снабдете се с качествени продукти – бяло брашно, пресни яйца и мляко-най-добре домашни

- козунакът няма да бухне без хубава мая, колкото и да чакате тестото няма да втаса

- месете дълго, дългото месене и добавянето на масло, ще направят козунака на конци

- тестото с повече захар се нуждае от повече време за втасване – изчакайте поне час и половина

- козунакът е обреден хляб, затова трябва да се меси с желание и положителни мисли

Източник: vbox7.com

Необходими продукти:

500 г брашно за козунаци
150 г захар (+ за поръсване)
100 г краве масло (+ за намазване)
30 г прясна мая
10 г бурбонска ванилова захар
250 мл прясно мляко
3 яйца
1 с. л. тъмен ром
1/2 ч. л. сол
кората от 1 лимон

Маята се смесва с половината от затопленото мляко и малко брашно. Оставя се да шупне. Две яйца се разбиват с миксер, прибавя се и захарта и отново се разбива.

Налива се ромът и се разбива.Брашното се сипва в голяма купа. Оформя се кладенче. Прибавят се солта, разбитите яйца, останалото мляко, настърганата лимонова кора, шупналата мая и ваниловата захар.

Разбърква се и върху набрашнен плот се замесва меко тесто, като малко по малко към него се добавя разтопеното масло. Меси се, докато тестото поеме маслото.

Прехвърля се в купа, покрива се с прозрачно фолио и се оставя на топло да втаса, докато увеличи обема си поне два пъти.

След това се разделя на три части и се правят фитили. Фитилите се сплитат.

Слагат се в кръгла форма за печене с диаметър 24 см.

Тестото се намазва с разтопено масло и се оставя да втаса. Маже се с разбито яйце и се поръсва със захар.

 Пече се в загрята на 180 градуса фурна с вентилатор до готовност – 30–40 минути.

Как да приготвим козунак без месене

Козунак със стафиди, орехи или локум

А ако предпочитате да блеснете с нова рецепта, пригответе козуначени мъфини

Източник: ThinkStock/Guliver

Необходими продукти:

700 г брашно
200 г захар (+ за поръсване)
125 г краве масло (със стайна температура)
250 мл прясно мляко (топло)
3 яйца, размер L (със стайна температура)
1 пакетче бурбонска ванилова захар
1 пакетче лимонови кори
1 пакетче суха мая
1 есенция ром
за намазване:
1 яйце
2–3 с. л. прясно мляко

Яйцата се разбиват до побеляване със захарта и ваниловата захар. Около 2 с. л. от маслото се разтопяват. Брашното се смесва с маята.

Оформя се кладенче, в което се наливат млякото, разбитите яйца и разтопеното масло. Прибавят се есенцията ром и лимоновите корички.

Замесва се гладко и еластично тесто. Оставя се да втаса. Втасалото тесто се премесва, като малко по малко се добавя мекото масло.
Разделя се на малки топки, от които се оформят фитили. Фитилите се сплитат три по три. Завиват се като охлюв.

Поставят се във форма за мъфини, дупките на която са намазани с масло и поръсени с брашно (или са покрити с хартиени формички за мъфини). Оставят се да втасат повторно. Намазват се с разбитото с мляко яйце. Поръсват се със захар и се пекат на 170 градуса с вентилатор до готовност – около 30 минути.

Великденски хляб за аматьори

И за финал любимото на децата козуначено руло

Източник: Thinkstock/Guliver

Необходими продукти:
650 г брашно за козунак
250 г грис от твърда пшеница (семолина)
190 г захар
170 г краве масло
200 мл прясно мляко
30 мл тъмен ром
2 яйца
2 жълтъка
1/2 кубче жива мая
1 щипка сол
кората от 2 лимона
за плънката:
500 мл прясно мляко
60 мл тъмен ром
200 г захар
200 г сушени череши
175 г крем сирене
80 г царевично нишесте
4 жълтъка
1 шушулка ванилия
за намазване 1 яйце и захар

Половината мая, 50 мл от затопленото мляко и 100 г брашно се разбъркват в купа, докато се получи каша (лепкаво тесто). Покрива се с позрачно фолио и се оставя за 1 час. Маслото се разтопява.

Целите яйца и жълтъците се разбиват и се смесват с рома и настърганите лимонови кори. Останалата мая се разбърква в топлото мляко, поръсва се с щипка брашно и се оставя да шупне.

В голяма купа се разбъркват брашното, грисът и солта. Сипват се разбитите яйца, кашата, шупналата мая, захарта и половината от разтопеното масло.

Замесва се меко, лепкаво тесто и се оставя да втаса на топло за няколко часа. Разделя се на две части и се меси отново, като се добавя и останалата част от маслото. Всяка половина се слага в купа и се оставя на топло да втаса повторно.

Кремът се приготвя, като 400 мл от млякото се кипват със захарта. Шушулката ванилия се разполовява, семенцата се отделят и се слагат в млякото, заедно с шушулките.

Жълтъците и нишестето се разбъркват добре с останалото мляко, темперират се с част от горещото мляко, изливат се в него, шушулките се отстраняват и се готви на умерен огън, като се бърка, докато кремът се сгъсти. Прехвърля се в купа, за да се охлади и се покрива с фолио. Черешите се накисват в рома.

Тестото се изтънява с точилка върху пергаментова хартия, така че да се получат две правоъгълни кори. По двата дълги края се изрязват ресни. Охладеният крем се разбърква с крем сиренето, добавят се напоените череши без рома и се разпределя в средата на двете кори.

Късите страни се прегъват, за да не изтече плънката, а ресните се сплитат, така че да се оформи руло. Оставя се да втаса отново, за по-дълго време.

Рулата се намазват с разбито яйце и се поръсват със захар. Пекат се около 35–45 минути в загрята на 170 градуса фурна, с вентилатор. Охлаждат се и се поднасят.

Вижте още 10 рецепри с агнешко в специалната секция Великден в Edna.bg

Гледайте още от "Бон Апети" в NOVA PLAY

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още любопитно съдържание последвайте страницата ни в Instagram.

Коментари 5
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

5 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни
<p>Орбан покани Нетаняху, обеща да не го арестува</p>

Орбан към Нетаняху: Заповедта за арест на МНС няма да бъде изпълнена

Свят Преди 12 минути

Измежду страните от ЕС Унгария и Чехия решително подкрепят Израел

Голям клон се стовари върху кола на прохода „Петрохан”

Голям клон се стовари върху кола на прохода „Петрохан”

България Преди 25 минути

Шофьорът на автомобила не е пострадал

<p>Китай включва България в програмата си за безвизов достъп</p>

Китай включва България, Япония и други страни в програмата си за безвизов достъп

Свят Преди 33 минути

Основната цел е да бъдат стимулирани туризмът и търговията

<p>Това са кандидатите за президент на Румъния (СНИМКИ)</p>

Това са кандидатите за президент на Румъния

Свят Преди 43 минути

Тази неделя румънците от страната и чужбина ще гласуват на първия тур на президентските избори

По искане на Европрокуратурата: Обиски в четири български града

По искане на Европрокуратурата: Обиски в четири български града

България Преди 44 минути

Те са били в Бургас, Петрич, Рила и София

БСП кани на разговори ПП-ДБ, "Възраждане", АПС, ИТН и МЕЧ

БСП кани на разговори ПП-ДБ, "Възраждане", АПС, ИТН и МЕЧ

България Преди 58 минути

Срещата ще бъде за формиране на надпартийно мнозинство, което да излъчи председател на парламента

Анджелина Джоли и децата ѝ на премиерата на Eternals

Анджелина Джоли за децата си: Много са затворени

Любопитно Преди 1 час

„Нито едно от децата ми не иска да бъде пред камера на този етап“ и никой от тях не иска да се занимава с актьорско майсторство, споделя звездата

„Време за туризъм” в „Темата на NOVA“

„Време за туризъм” в „Темата на NOVA“

Любопитно Преди 1 час

Не пропускайте тази събота след централната емисия новини

Повдигнаха обвинения на румънец, опитал се да избяга от полицията при гонка с мигранти

Повдигнаха обвинения на румънец, опитал се да избяга от полицията при гонка с мигранти

България Преди 1 час

Той е бил осъждан с влязла в сила присъда за същото деяние и е бил в изпитателен срок

Какво попречи на Камала Харис в надпреварата за Белия дом

Какво попречи на Камала Харис в надпреварата за Белия дом

Свят Преди 1 час

Докато демократите се примиряват с общите си изборни загуби, те също търсят отговори, за да обяснят поражението си

Физическо насилие, заплахи и грабежи в столичен мол: Има задържани

Физическо насилие, заплахи и грабежи в столичен мол: Има задържани

България Преди 1 час

Случаите са докладвани преди месеци и на прокуратурата

<p>Фалшива кръв&nbsp;и рози: Българското участие на Мис Вселена (СНИМКИ)</p>

Пищност, рози и фалшива кръв: Българското участие на Мис Вселена (СНИМКИ)

България Преди 1 час

Българката Елена Виан дефилира в костюм с рози, а от устата ѝ потече фалшива кръв. Какво мислите за представянето ѝ?

<p>Вижте забележителностите на Ню Йорк от джинджифилов хляб</p>

Известни забележителности на Ню Йорк са пресъздадени от джинджифилов хляб

Свят Преди 1 час

Всеки дизайн трябва да бъде изцяло годен за консумация и изработен от най-малко 80% джинджифилов хляб