Разпознаваме 5 основни вкуса - сладко, кисело, солено, горчиво и лютиво, които нашите мозъци разчитат различно през етапите на израстване.
В действителност, децата са свръхчувствителни, когато става въпрос за храна, особено с интересен цвят и текстура.
Това е причината те да се впечатляват от цветни бонбони, шоколад, сладолед и да са най-големите любители на сладкишите.
В юношеството си обаче при хората се обостря и обонянието.
Тогава те са по-склонни да се хранят с готвени ястия, добре подправени и ухаещи вкусно.
В тази възрастова група са и най-големите консуматори на пици, картофи и други апетитни неща за бързо хранене.
Децата и юношите ядат по-малко плодове и зеленчуци от тези, които са над 20-годишна възраст.
На възраст 20+ се забелязва повишена консумация на месо, зеленчуци и плодове. Тогава се проявяват и идеите за здравословно хранене, диети, веганство и др.
С напредване на възрастта, нашите вкусови рецептори спират регенериращо
и чувството ни за мирис се притъпява. Поради тази причина много тийнейджъри, които не са обичали риба заради мириса, с напредване на възрастта започват да я консумират.
Във видеото горе вижте кои храни консумираме най-често.
Хората над 40 г. са най- верните фенове на месото, ориза, картофите и като цяло варивата.
Всеки човек има индивидуално развити вкусови рецептори, определящи се от така наречените "пъпки“", които имат постоянен цикъл от две седмици на раждане, смърт и прераждане.
Помислете си какво сте обичали като деца и какво не и дали това се е променило с вашето израстване.
Вижте още:
Евтини суперхрани, които подобряват паметта
Най-странните диети на звездите
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!