Т радицията повелява на Гергьовден цялото семейство да сподели обща трапеза, на която задължително трябва да има печено агне и свежа салата.
Ето няколко идеи как да ги приготвите.
Базисна рецепта за агнешки котлети
Необходими продукти:
2 цели парчета агнешки котлети (с по 8 ребра всяко)
4 с. л. зехтин
сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
Котлетите се почистват с остър нож от мазнината по горната част на ребрата.
Намазват се със зехтин, овкусяват се със сол и черен пипер и се запичат до златисто в силно загрят тиган.
След това месото се пече 10–12 минути в предварително загрята на 200 градуса фурна, с вентилатор.
Оставя се да почине 5–10 минути, преди да се нареже.
Гергьовско агне с булгур
Необходими продукти:
1 агнешка плешка (2,6 кг)
1 агнешки комплект
300 г булгур (с варене)
100 г краве масло
2 връзки пресен чесън
2 връзки пресен лук
1 връзка магданоз
1 връзка джоджен
1 ч. л. пушен червен пипер
сол и зърна черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
Агнешките дреболии се измиват със студена вода. Черният дроб се попарва във вряща вода за 2–3 минути.
Останалите дреболии, без булото, се сваряват в подсолена вода – до готовност. След това се отцеждат и се нарязват на кубчета, включително и дробът. Бульонът се запазва. Лукът и чесънът се нарязват на едро. Запържват се в половината от маслото, докато омекнат.
Слагат се дреболиите, запържват се, добавя се булгурът и се пържи за кратко, овкусява се с нарязаните на ситно джоджен и магданоз, наливат се 700 мл от бульона, подправя се със сол и черен пипер. Агнешката плешка се маже с останалото масло, овкусява се със сол, едро счукан черен пипер и червен пипер.
Булгурът с дреболийките се слага в тава, върху тях се поставя плешката и се покрива с булото.Тавата се покрива плътно с алуминиево фолио. Пече се в загрята на 190 градуса фурна, с вентилатор.
След около 4 часа, когато месото стане готово, фолиото се отстранява, и агнешката плешка се запича, докато получи хубава ароматна коричка.
Припомнете си рецептата на шеф Манчев за агнешко
Руло от агнешки гръб със зелена плънка
Необходими продукти:
1 агнешки гръб (около 2 кг)
1 връзка пресен лук
1 връзка киселец
1 връзка лапад
2 стръка пресен чесън
4 с. л. зехтин
1 с. л. дижонска горчица
1 с. л. сол и черен пипер на вкус
30 г сушени домати (в зехтин)
за ризотото:
300 г замразен грах
200 г ориз „Арборио“
50 г сирене „Пармезан“
50 г краве масло
100 мл бяло вино
1 скилидка чесън
1/2 глава лук
1/4 връзка копър
2 с. л. зехтин
сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
Агнешкият гръб се обезкостява внимателно, трябва да остане цяло парче месо. От костите се вари бульон за ризотото.
Месото от вътрешната страна се намазва с горчица, след това се поръсва със сол и черен пипер.
Лападът, пресният лук, чесънът и киселецът се почистват и се нарязват наситно, и заедно с накълцаните сушени домати се сотират за кратко в 2 с. л. от зехтина.
Овкусяват се със сол и черен пипер. След като се охладят леко, се изстискват добре от водата.
Зелената плънка се разпределя върху месото и се завива стегнато руло.
Рулото се овкусява със сол и черен пипер и се запържва в останалия зехтин до златисто в съда, в който ще се пече.
След това се пече 40–50 минути в загрята на 180 градуса фурна, с вентилатор.
Грахът се бланшира в кипяща вода и се отцежда. Отделят се около 2 с. л. и останалото количество се пюрира заедно с копъра.
Лукът и чесънът за ризотото се наситняват и се запържват в зехтина.
Добавя се оризът и се разбърква добре. Налива се виното. Щом се абсорбира, малко по малко и при постоянно бъркане се сипват около 700 мл от агнешкия бульон.
Прибавя се пюрираният грах, заедно с целите зърна. Разбърква се и се дърпа от котлона.
Овкусява се с маслото, настъргания пармезан, сол и черен пипер. Разбърква се. Месото се сервира с ризотото.
Вижте и няколко идеи за салата към основното:
Многоцветна салата с освежаващ дресинг
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!