П ърво измийте добре и хубаво прегледайте яйцата, още преди да ги приберете в хладилника.
За измиването можете да ползвате сапун, но по-добре ще е, особено ако са домашни, да ги оставите за няколко минути в съд с вода с разтворен препарат за почистване на съдове. Така ще сведете до минимум риска от заразяване със салмонела.
Яйцата трябва да се съхраняват при температура около 4 градуса по Целзий. Така те могат да престоят до две седмици. Но ако целостта на черупката е нарушена, трябва да се консумират в рамките на деня.
Препоръчително е да не се оставят на вратата на хладилника, тъй като промените в температурата водят до по-бързото им разваляне. Също така не трябва да се замразяват, освен ако не смятате да ги сготвите веднага след размразяването им.
Няма никаква разлика в качеството между белите и кафявите яйца. Едните се снасят от бели, а другите от червени кокошки. Храната на птиците обаче влияе и върху вкуса на яйцата.
Белите се боядисват по-лесно. За да избегнете напукването на черупките при варене, не използвайте пресни яйца. Те са по-крехки. Освен това яйцата трябва да са със стайна температура преди да ги сложите в тенджерата.
Вижте още съвети, как да спасите яйцата за Великден, във видеото в канала Kak_da във Vbox7.com.
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!