Х ранително вещество в чесъна забавя процеса на стареене и предпазва мозъка, твърдят авторите на ново изследване, цитирани от "Дейли мейл".
Според учените от университета в Мисури това вещество дори може да намали риска от развитие на заболявания като Алцхаймер и Паркинсон.
Ключът е във въглехидратите в суперхраната.
„Чесънът е сред най-консумираните продукти в света. Повечето хора го приемат за „суперхрана“, тъй като е мощен източник на антиоксиданти и съединенията в него имат противовъзпалителен ефект“, обяснява проф. Зезонг Гу – автор на изследването.
Специалистите са изучили производното на въглехидратите на чесъна – FruArg.
Учените са наблюдавали как хранителните вещества в чесъна реагират на стреса, предизвикван от условията в околната среда.
Той може да възниква заради процеса на стареене, тютюнопушенето, замърсяването на околната среда, черепно-мозъчни травми или злоупотребата с алкохол. Микроглиалните клетки предпазват мозъка от уврежданията. По време на възпалителни процеси техният брой нараства. Те обаче отделят опасно вещество – азотен оксид.
Излишъкът му води до увреждания на мозъка и до развиването на невродегенеративни заболявания като болестта на Алцхаймер или Паркинсон.
Изследователите са създали клетъчен модел на стреса.
Вследствие на стреса микроглиалните клетки са се увеличили и са отделяли опасния страничен продукт. Когато учените са добавили в модела FruArg, микроглиалните клетки са започнали да отделят по-малко от азотния оксид.
Освен това FruArg е способствал за "производството" на полезните за мозъка антиоксиданти.
В бъдеще изследователите планират да установят може ли FruArg да се справи с диабета, рака и болестите на сърдечносъдовата система.
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!