Б ременните жени, които консумират риба повече от три пъти седмично, може да са изправени пред риска бебетата им да растат бързо и да страдат от затлъстяване в детска възраст, показва ново проучване, цитирано от агенция Ройтерс.
Предишни изследвания свързаха един от замърсителите в рибата – живакът, с увреждане на нервната, храносмилателната и имунната система, както и на белите дробове, бъбреците, кожата и очите.
Ето защо Американската агенция по храните и лекарствата, както и Агенцията за защитата на околната среда насърчават
бременните жени да ограничават консумацията на риба до само три пъти седмично.
Настоящото проучване посочва и друг риск, който бременните жени трябва да вземат предвид – потенциалните замърсители в рибата могат да допринесат за затлъстяването на бебето им в детска възраст, чрез намесата в развитието на хормоналната система на плода, докато е в утробата на майката.
Жените не трябва да избягва напълно рибата, защото тя е богат източник на важни хранителни вещества като протеини, витамин D и омега-3 мастни киселини, но не трябва да се прекалява, съветва водещият автор на изследването д-р Леда Чатци от университета на о-в Крит, Гърция.
"Нашите резултати показват, че жените трябва да се придържат към настоящите препоръки за количеството консумирана риба.
Като цяло жените трябва да ядат различни видове риба всяка седмица и да избягват консумацията на големи хищни риби,
които могат да съдържат повече замърсители", обяснява Чатци.
За да се оцени връзката между майчината консумация на риба и детското затлъстяване, тя и екипът ѝ анализирали данни от 15 предишни проучвания, които проследяват повече от 26 000 бременни жени и децата им на интервали от по 2 години, докато деца станали на 6 години.
Комбинираната група, която била изследвана, включвала бебета, родени в периода 1996-2011 г. в Белгия, Франция, Гърция, Италия, Холандия, Норвегия, Полша, Португалия, Испания и щата Масачузетс, САЩ.
Количеството приемана риба, варирало според региона. В Белгия например само половината от бременните жени хапвали риба по-често от веднъж на две седмици. За сметка на това в Испания жените са консумирали риба повече от четири пъти седмично.
Учените не са открили никаква връзка между умерената консумация на риба (един до три пъти седмично) и бързото израстване на бебето или затлъстяването в детска възраст до шест години.
Но в сравнение с жените, които рядко похапва риба по време на бременността си, жените, които ядат повече риба, докато носят бебето си са били изложени 22% по-голям риск от бързо израстване до 2-годишна възраст.
В същото време жените, които са консумирали много риба, докато са били бременни, имали деца, които е 14% по-вероятно да бъдат с наднормено тегло или затлъстяване на 4 години и е 22% по-вероятно да страдат от затлъстяване или наднормено тегло на 6 години.
Ефектът от прекомерната консумация на риба е по-изразен при момиченцата, отколкото при момченцата.
А кои с най-полезните храни в България като цяло, припомнете си с видеото от канала Faktite във Vbox7.com:
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!