Н а Коледа човек може да погълне цели 5240 калории, от които 190 гр мазнини.
Традиционните ястия обаче не са вредни, опасно е преяждането, предупредиха британски учени, цитирани от в. "Дейли мейл".
Много от любимите храни на Коледа, като червеното вино, пуйката, черния шоколад, ядките, са полезни, обясняват учените от Кингс колидж в Лондон. Някои от тях намаляват опасността от рак, свалят кръвното налягане, подобряват чревната флора.
ВИЖТЕ НАЙ-ДОБРИТЕ КОМБИНАЦИИ ОТ ХРАНИ ЗА ЗДРАВЕТО
Ядките
Намаляват опасността от инфаркт и от сърдечносъдови заболявания. Според специалисти от Харвард от тях дори не се пълнее, макар и да са толкова калорични.
Във видеото горе вижте още кои храни трябва да похапвате по-често.
Сладките кестени - как да ги ядем и защо са полезни
Една причина да похапвате бадеми всеки ден
Яжте тези ядки всеки ден по обяд и ще усетите разлика
Червеното вино, шампанското, черният шоколад, кореноплодните и боровинките намаляват кръвното налягане, а то увеличава риска от сърдечносъдови заболявания, инфаркт и инсулт. Червеното вино и черният шоколад съдържат полифеноли.
Шампанското подобрява състоянието на кръвоносните съдове, като ефектът продължава от четири до осем часа. Това се дължи на полезните съставки на гроздето, а не на алкохола.
Пуйката е един от източниците на протеини с най-малко мазнини, по-малко от телешкото и пилешкото. Съдържа и селен, който е полезен за сърцето, важните за щитовидната жлеза йод и желязо.
Храните, които трябва да похапваме в студените дни
Храните, които понижават холестерола
Най-полезните храни за предпазване от настинка
Мандарини
Освен че са освежаващи, съдържат витамини А и С, фолати, фибри, калий. Един флавоноид в тях - нобилетин, предотвратява затлъстяването, предпазва от диабет тип 2 и дори от атеросклероза, която е "виновникът" за много инфаркти и инсулти.
В сухите плодове, които се слагат на коледната трапеза, има много фибри. Те са полезни за чревната флора.
8 храни, които да похапваме през зимния сезон
За да е полезна коледната вечеря обаче, е важно да не се прекалява с храната.
Преяждането увеличава триглицеридите, които причиняват възпаления в кръвоносните съдове и сърцето. По-голямото количество алкохол пък увеличава адреналиноподобни вещества, които водят до аритмия. Затова е добре храната и напитките да бъдат ограничени до не повече от 900 калории.
Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.
За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!