З а да избегнете риска от депресивни състояния, хапвайте по-често сурови плодове и зеленчуци.
Новозеландски учени установиха, че те са по-полезни за психичното здраве от готвените, пише британският в. "Дейли мейл".
Причината е, че те съдържат важни хранителни вещества, някои от които зеленчуците губят при топлинна обработка.
А как да съхранявате плодове свежи за по-дълго време, вижте във видеото.
Спанакът и морковите, например, са вкусни и готвени, и сурови. За психичното здраве те са по-полезни необработени, защото иначе намаляват полезните им съставки.
Най-полезни за здравето са суровите моркови, банани, ябълки, зелени листни зеленчуци като спанака, марулята, цитрусите, горските плодове, краставиците и кивито.
Участниците в изследването на учените от университета на Отаго са били между 18 и 25 г.
Възрастовата група, за която се предполага, че яде най-малко плодове и зеленчуци.
Учените са оценили не само начина им на хранене и психичното им състояние, но и фактори които влияят върху него, като сън, движение, хронични болести.
Резултатите показват, че хората които ядат повече сурови зеленчуци и плодове, са с по-малко симптоми за психични заболявания, например депресия. Те са и с по-високи нива са психологическо благополучие, признаци за което са доброто настроение и задоволството от живота.
Антидепресивно действат още кафяв ориз, фасул, грах, леща, елда и богатите на белтъци и есенциални мастни киселини сьомга и бяла риба.
Четете още:
5 причини да спрете бялата захар още сега
Вегани, лоша новина: растенията "чуват", докато ги ядете
Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.
За още любопитно съдържание последвайте страницата ни в Instagram.
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!