Х ората, които консумират поне 20 грама ядки на ден, са по-малко застрашени от сърдечни болести или рак. Това доказаха учени от Великобритания.
Шепа ядки на ден намалява риска от сърдечни болести с близо 30%,
от рак - до 15% и от внезапна смърт - до 22 на сто. Същото количество изядени ядки намалява наполовина риска от смърт, причинена от дихателни заболявания, а от диабет - с до 40 на сто.
"В хранителните изследвания повече внимание се отделя на опасните убийци като болести на сърцето, инфарктите и рака, но сега започваме да анализираме информацията и за други заболявания", каза съавторът на изследването Дагфин Аун от Имперския колеж в Лондон.
"Открихме последователно намаляване на риска от много различни болести. Това е силна индикация, че има истинска връзка между консумацията на ядки и различни полезни за здравето резултати. Ефектът от такова малко количество храна е доста значителен", добави той.
Похапвайте редовно пълнозърнени храни. Вижте защо
Скъпо ли е да се храним здравословно?
5 неща, които стават с тялото ни, щом спрем да ядем месо
Екипът анализира публикувани изследвания, обхванали над 800 хил. участници от цял свят. Включени са всички видове ядки - лешници, орехи, фъстъци.
"Ядките и фъстъците са с високо съдържание на фибри, магнезий и ненаситени мазнини -
основни хранителни съставки за понижаване на риска от сърдечносъдови заболявания, които намаляват нивата на холестерола. Някои ядки, в частност орехите и пеканите, съдържат и много антиоксиданти, което помага при борба с оксидативния стрес и е възможно да намали риска от рак", каза още Аун.
Разберете кои са най-полезните ядки и защо във видеото горе.
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!