Т ъмните боровинки са пълни с витамин C и антиоксиданти, което спомага за намаляване нивото на стреса в организма и за повишаване на доброто настроение.
Малките плодчета с месеста консистенция и кисел вкус са използвани за храна от праисторически времена, а техните лечебни свойства са известни още от Античността.
Те са вкусни, но най-вече полезни.
Намаляват оксидативния стрес и спомагат за поддържане функциите на клетките във физиологични параметри. Това намалява риска от развитие на невродегенеративни заболявания, като болест на Алцхаймер, забавя процесите свързани със стареенето на мозъка.
Подобряват паметта, координацията и баланса на процесите в нервната система.
Освен това консумацията им спомага за увеличаване на чувствителността на ретината към светлина и по-лесното адаптиране в тъмнина.
Подобряват и състоянието на малките кръвоносни съдове, като освен това намалят нивото на холестерола в кръвта с 12%, като увеличават концентрацията на високоплътностния „добрия” холестерол.
Неотдавна учени от Тексаския университет откриха, че черната боровинка спомага за изгарянето излишните мазнини, но и потиска раждането на нови мастни клетки, които натрупват мазнини и повишават апетита.
Ето защо шепа от този ароматен плод или чаша сок от него със сигурност би било не само вкусно, но и полезно допълнение в менюто ни за деня.
И още полезни храни, с които можем да подобрим настроението си:
Млякото - то успокоява нервите и е допълнителен източник на енергия.
Бадемите - ценен източник на витамините В2 и Е, които засилват имунната система.
Портокалите - специалистите препоръчват редовна консумация на този цитрусов плод, който е истинско находище на витамин С и също моментално навалява стресовото равнище.
А ето и едно видео, в които ще откриете и рецепта за пак с боровинки:
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!