Л ято е и дори да нямате овощна градина на разположение, лесно може да се сдобиете с цяла кошница сезонни плодове, които за жалост се развалят доста бързо.
Вижте няколко свежи рецепти, с които лесно ще ги оползотворите.
Tарт с маскарпоне и нектарини
Необходими продукти:
за основата:
200 г чаени бисквити с масло
125 г краве масло
50 г захар
1 щипка сол за крема:
5 нектарини
400 г сирене „Маскарпоне“
100 г пудра захар
200 мл животинска сметана
10 г бурбонска ванилова захар
Начин на приготвяне:
Бисквитите се смилат и се разбъркват с маслото, захарта и солта.
Получените трохи се изсипват във форма с подвижно дъно, застлана с хартия за печене. Притискат се добре, така че да се получи кора, която се пече 10–15 минути в загрята на 180 градуса фурна, с вентилатор. Изважда се и се оставя да се охлади.
Маскарпонето се разбива със захарта и ваниловата захар. Сметаната се разбива на сняг и на два пъти се прибавя към маскарпонето.
Кремът се изсипва върху основата и се заглажда. Нектарините се разполовяват. Костилките се махат и плодовете се нарязват на тънки филийки.
Подреждат се върху крема с овалната страна нагоре, като се започва от средата и се редят в кръгове, така че да заприличат на разлистено цвете.
Сладкишът се охлажда и се поднася.
Кайсиев сладкиш с шамфъстъци
Необходими продукти:
500 г кайсии
100 г шамфъстъци
80 г захар
70 г краве масло
50 г кайсиев конфитюр
1 яйце
1 с. л. брашно за тестото:
125 г брашно
100 г краве масло (студено)
50 г захар
1 щипка сол
Начин на приготвяне:
Брашното се разбърква със захарта и солта.
В същия съд се добавя маслото, нарязано на кубчета. Претрива се с ръце, така че да се получат трохи. Наливат се 2–3 с. л. студена вода и се разбърква.
Тестото се прибира във фризер за 15 минути. След това се разточва на кора, която се поставя в квадратна форма с подвижно дъно, застлана с хартия за печене.
Пече се около 20 минути на 170 градуса, с вентилатор, след което се оставя да се охлади.
Ядките, брашното и захарта се смилат в чопър. Добавя се нарязаното на кубчета масло и се смила. Чуква се яйцето и се смила отново.
Полученият крем се излива върху охладената кора от тесто. Заравнява се.
Кайсиите се разполовяват и се почистват от костилките. Плодовете се режат на тънки парчета, които се подреждат върху крема от ядки.
Сладкишът се пече около 30 минути на 170 градуса.
Докато е топъл, се намазва със загрят предварително конфитюр от кайсии. Охлажда се. Нарязва се на квадрати и се сервира.
Клафути със сини сливи
Необходими продукти:
500 г сини сливи
180 г захар
80 г брашно
60 г краве масло
50 г филирани бадеми
10 г бурбонска ванилова захар
200 мл прясно мляко
160 мл животинска сметана
50 мл ликьор „Амарето“
3 яйца
Начин на приготвяне:
Сливите се разполовяват и се почистват от костилките. Готвят се около 3 минути в 20 г масло, като се поръсват с 40 г захар. Трябва да омекнат леко и да пуснат сок, но не и да се разкашкат.
Яйцата се разбиват. Прибавят се млякото, сметаната, ваниловата захар, амаретото, останалата захар, брашното и отново се разбива.
Налива се и останалото масло, предварително разтопено.
Плодовете, заедно с отделилия се при готвенето сок, се разпределят в индивидуални форми за печене.
Заливат се с яйчената смес и се поръсват с филирани бадеми. Пече се около 20 минути в загрята на 190 градуса фурна, с вентилатор.
Още лесни рецепти за торта:
Как да превърнем кроасаните с масло в сладкиш
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!