З а да намалите риска от развитие на раково заболяване, погледнете какво има в хладилника ви, пише сайтът „Хелт“.
„Всички проучвания, свързани с рака и храненето, показват, че трябва да се насочим към плодове и зеленчуци, тъй като те съдържат фитонутриенти и други специални съединения“, казва д-р Ричард Беливиу – специалист в профилактиката и лечението на рак в университета на Квебек в Монреал.
Опитайте се да похапвате плодове и зеленчуци между пет и девет пъти дневно – особено тези шест суперхрани, съветват от „Хелт“.
Броколи
Всички кръстоцветни зеленчуци (като карфиол, зеле, къдраво зеле, броколи) са врагове на рака, но броколите са единствените с голяма концентрация на сулфорафан – съединение, което стимулира защитните ензими в тялото и освобождава химикалите, причиняващи рак, обяснява специалистът Джед Фахей. Учените от университета в Мичигън провели изследване с мишки и установили, че сулфорафан бори и раковите клетки, свързани с растежа на туморите.
Броколите намаляват риска от рак на гърдата, черния дроб, белите дробове, простата, кожата, стомаха и пикочния мехур.
Колкото повече броколи похапвате, толкова по-добре, съветват специалистите.
Боровинки и горски плодове
Всички боровинки и горски плодове са богати на борещите се с рака фитонутриенти. Но малините имат висока концентрация на антоциани – група растителни пигменти, за които се смята, че имат антиоксидантни свойства. Някои антоциани потискат растежа на туморните клетки. Освен това съдържат и химическото вещество C3G, което принадлежи към групата на флавоноидите, а те са ефективни в борбата срещу рак на кожата и на белите дробове.
Домати
Доматите са отличен източник на ликопен, който е отговорен за привлекателния им червен цвят, казва Беливиу. Според скорошно проучване ликопенът спира растежа на раковите клетки при рак на ендометриума.
Доматите помагат и срещу други видове рак – като този на белите дробове, простатата и стомашните видове на заболяването.
Орехи
Според изследователи фитостеролите, съдържащи се в орехите, се свързват с естрогенните рецептори, за да забавят растежа на рака на гърдата. Освен това орехите са ядките с най-високо съдържание на омега-3 мастни киселини. Те са източник на растителни мазнини, които предпазват от артрит, астма и възпаления.
Чесън
Скорошно изследване показа, че при жените, които включват повече чесън в хранителното си меню, съществува с 50% по-малък риск от развитие на рак на дебелото черво, отколкото при дамите, които почти не консумират чесън.
Чесънът съдържа натурален антибиотик и фитонциди, които укрепват имунитета и действат антибактериално.
Смята се, че има превантивна функция срещу рак на гърдата, дебелото черво, на стомаха и хранопровода.
Черен боб
Черният боб – като типичен представител на бобовите култури, е изключително ценен, поради високото си съдържание на протеини и фибри.
Проучване на университета в Мичигън установи, че черният боб намалява значително случаите на рак на дебелото черво при изследване с плъхове.
Според друго изследване с плъхове тъмният боб осигурява ефективна защита и срещу рак на гърдата.
Учените все още проучват храните, които могат да осигурят максимална защита срещу рак, но пък знаят със сигурност кои продукти трябва да избягваме за същата цел, казва специалистът Шерил Форбърг.
Сред тях със сигурност за животинските мазнини – месото, сиренето и маслото, които често са богати на наситени мазнини, а те се свързват със затлъстяването, което пък е предпоставка за развитие на различни заболявания – включително и рак.
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!