П ростото печено пиле е станало синоним на суха и скучна диета, а всички останали рецепти изглежда твърде богати, сложни и времеемки. Но се оказва, че има лесни и апетитни начини да сготвите пилешко месо.
Като показват днешните ни рецепти, то просто се нуждае от щедра доза от аромати като цитрус, билки или пресни подправки, за да отключи цялата си палитра от вкусове.
Пилешко с печени гъби
800 г пилешки гърди (4 бр. по 200 г )
200 г кашкавал
100 мл сос „Терияки“ (със сусам)
8 големи кафяви печурки
1 скилидка чесън
1 стрък мащерка
2 с. л. зехтин
сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
Пилешкото месо се овкусява със сол и черен пипер. В подходящ съд се загрява мазнината. Пускат се скилидката чесън и мащерката, за да ароматизират мазнината. Филетата се запържват до златисто от всяка страна.
Месото се прехвърля в тавичка и се поръсва с настъргания кашкавал. Пече се в загрята на 200 градуса фурна за 10 минути.
Пънчетата на гъбите се махат. Шапките се белят и се намазват със соса „Терияки“. Пекат се в загрята на 200 градуса фурна, като периодично се мажат със соса. Пилето се сервира с гъбите.
Няколко рецепти за вечеря, подходящи за деца
Рецепти за гъсти и питателни зимни супи
Пилешки гърди със соев сос и джинджифил
600 г пилешки гърди
4 скилидки чесън
30 г джинджифил
4 с.л. соев сос
1 с.л. сок от лимон
2 с.л. зехтин
Начин на приготвяне:
Пилешките гърди се изтъняват и се мариноват в смес от настърган джинджифил, накълцан чесън, соев сос, зехтин и сок от лимон за минимум 2 часа.
Запичат се на оребрен тиган. Месото се поднася с гарнитура от свежи зеленчуци.
Пилешки гърди с плънка от сушени домати
4 бр. пилешки гърди (800 г)
60 г сушени домати
200 г краве сирене
2 ч. л. риган
1/4 връзка магданоз
2 с. л. каперси
4 с. л. зехтин „Екстра върджин“
сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
Сушените домати, магданозът и каперсите се наситняват, смесват се с натрошеното сирене, ригана и 2 с.л. зехтин и се разбъркват.
Пилешките гърди се разрязват през средата, но не до края и се разтварят като пеперуда. Овкусяват се със сол и черен пипер и се намазват с останалия зехтин. Върху всяко се слага от плънката и се затварят.
Подреждат се в тава и се пекат 15 минути в загрята на 200 градуса фурна, с вентилатор.
5 рецепти, които френските готвачи приготвят у дома
3 салати, които спокойно заместват основно ястие
Печени пилешки бутчета с цитруси
6 цели бутчета
4 скилидки чесън
2 стръка мащерка
1–2 стръка розмарин
1/2 ч. л. червен пипер
1 ч. л. сух лук
1/2 ч. л. риган
1/4 ч. л. майоран
сол и черен пипер на вкус
80 мл зехтин
1 с. л. мед
1 лимон
1 портокал
Начин на приготвяне:
Чесънът, мащерката и розмаринът се наситняват и се смесват с червения пипер, сухия лук, ригана, майорана, сол и черен пипер на вкус.
Прибавят се зехтинът, медът и цитрусите, измити и нарязани на шайби. Бутчетата се разделят на горни и долни, подреждат се в тава и се заливат с дресинга. Прибавят се и цитрусите и ястието се пече 1 час в загрята на 170 градуса фурна, с вентилатор.
Салата с пилешко и ягоди
400 г пилешки гърди
100 г ягоди
100 г рукола
50 г синьо сирене
30 г печени бадеми
1 зелена салата
1 глава червен лук
1 с. л. зехтин
сол на вкус
за дресинга:
2 с. л. зехтин „Екстра върджин“
2 с. л. ягодов оцет
1 с. л. мед
сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
Медът се разбива с ягодовия оцет и зехтина. Овкусява се със сол и черен пипер.
Месото се намазва със зехтин и се посолява. Пече се на грил тиган до готовност и се реже натънко.
Зелената салата се накъсва и се смесва с руколата и нарязания на полумесеци лук. Овкусява се с дресинга.
Сервира се с накълцани бадеми, нарязани на четвъртинки ягоди, натрошено сирене и пилешко месо.
Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore
За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК!
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!